News Flash:

Arheologii au descoperit a treia moschee din Pasalacul Timisoarei: frumoasa Gemgime

3 Iulie 2014
1536 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe strada Francesco Griselini, la doar doi pasi de coltul unde se afla replica pomului breslelor, arheologii au descoperit zidurile geamiei Gemgime: a treia si cea mai frumoasa moschee din Pasalacul Timisoarei, afirma arheologii care sustin, unanim, varianta prezervarii ei in situ, in casete de sticla, mai ales ca amplasamentul nu deranjeaza in vreun fel amenajarea zonei. Propunerea in acest sens a fost deja transmisa Primariei Timisoara. Echipa coordonata de arheologul Constantin Inel a descoperit si necropola moscheii, cercetand pana acum 20 de morminte turcesti.

Moscheea Gemgime este pomenita de celebrul calator Evlia Celebi si apare pe planul lui Perette din 1716.

„Pe strada Francesco Griselini au fost descoperite mai multe complexe arheologice, in timpul supravegherii arheologice a sapaturii manuale pentru introducerea viitoarei conducte magistrale de apa (de 600 mm). Astfel, cele mai importante vestigii descoperite (si pentru care a fost solicitata autorizatie de cercetare arheologica preventiva – emisa deja sub nr. 156/2014) sunt fragmente din zidurile de piatra si caramida care, dupa tehnica de constructie, tipologia, planimetria si orientarea lor, apartin moscheii Gemgime (care pe planul lui Perette din 1716 era plasata pe actuala str. Savoya, in imediata apropiere a Palatului Dicasterial). Descoperirea arheologica a doua din laturile acestei moschei este confirmata si de prezenta in afara acestei constructii a mai multor morminte de inhumatie, pana acum fiind descoperite 20 de schelete, dintre care doua de copii, fiind atestat deja la Timisoara, la celelalte doua moschei descoperite, ca in jurul lor sa fie practicate inmormantari”, a declarat, pentru www.tion.ro, coordonatorul cercetarii, arheologul Constantin Inel.

Moscheea identificata ca fiind Gemgime apare pe planul lui Perette de la 1717 localizata partial sub Dicasterial, insa aceasta descoperire de pe strada Griselini dovedeste ca suprapunerea nu a putut fi foarte precisa, subliniaza arheologii. Acum ei cerceteaza in jurul moscheii cele 20 morminte turcesti descoperite.

Constantin Inel, arheologul care a descoperit zidurile Moscheii Gemgime, considera ca „valoarea istorica extraordinara a acestor vestigii si frumusetea lor impresionanta impun pastrarea acestor fragmente in casete sub sticla, cu atat mai mult cu cat conducta nu va mai trece pe aici, deci nu deranjeaza amenajarea zonei”.

„Este cel mai frumos zid medieval de piatra fasonata descoperit in Timisoara, ar fi o crima sa nu fie conservat in situ”, sustine arheologul Dan Ciobotariu, fostul director al Muzeului Banatului. De aceeasi opinie este si arheologul Directiei pentru Cultura Timis, Victor Bunoiu: „am transmis deja Primariei Timisoara recomandarea pentru solutia propusa de arheologul Constantin Inel, de conservare a moscheii in situ”.

„Impresioneaza la descoperirile de pe str. Griselini amploarea si masivitatea fundatiilor moscheii, pe latura de sud-vest, unde este posibil sa fi fost plasat si turnul – minaret. Cercetarile din acest punct vor stabili, in perioada urmatoare, starea de conservare a structurilor de zidarie (ele fiind afectate de interventiile succesive din perioada ocupatiei austriece, pana in zilele noastre, inclusiv de introducerea retelelor edilitar-urbanistice: apa, canal, conducte de bransamente samd). Mentionez ca orientarea cladirii este specifica, pe axul SSE-NNV, adica cu altarul spre Mecca!”, mai explica coordonatorul cercetarii, Constantin Inel.

Mai multe imagini pe tion.ro

moscheea gemgime evlia celebi perette francesco griselini schelete
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006627 (s)