News Flash:

ANI: 32 de actuali sau fosti parlamentari, in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare

14 Octombrie 2015
1181 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca 32 de actuali sau fosti parlamentari, printre care Kelemen Atilla, Madalin Voicu, Ion Stan, Mihaita Calimente, Bogdan Ciuca, Iulian Iancu si Ion Mocioalca, au fost in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare.
Potrivit ANI, 14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator si-au angajat rudele in birourile lor parlamentare, valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese fiind de 1.062.798 de lei (aproximativ 240.000 de euro).
Astfel, au fost gasiti in conflict de interese deputatii Mihaita Calimente (PNL), Liviu-Bogdan Ciuca (ALDE), Gheorghe Firczak (Minoritati), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minoritati), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalca (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurentiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea (PP-DD), Neculai Ratoi (PSD), Ion Stan (PSD) si Madalin Stefan Voicu (PSD), precum si senatorul Catalin Croitoru (PSD).
In conflict de interese au fost, in timpul mandatelor de parlamentar, si fostii deputati Aledin Amet (minoritati), Gheorghe Ana (PSD), Stefan Vasile Beres (UDMR), William Gabriel Branza (PDL), Viorel Vasile Buda (PNL), Sorin Gheorghe Buta (PDL), Petru Calian (PDL), Vasile Carare (PDL), Radu Eugeniu Coclici (PSD), Relu Fenechiu (PNL), Gheorghe Gabor (PNL), Mircia Giurgiu (PSD), Pavel Horj (PNL), Doru Brasoan Lese (PNL), Corneliu Olar (PDL), Sorin Stefan Zamfirescu (PDL) si Dan-Radu Zatreanu (PDL).
Dintre acestia, in cazul fostilor deputati Viorel Carare, Sorin Stefan Zamfirescu si Dan Radu Zatreanu si a senatorului Catalin Croitoru, ANI a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese.
In cazul celorlalti 28 de fosti sau actuali parlamentari a intervenit termenul de prescriptie de cinci ani pentru conflictul de interese de natura penala, a precizat ANI.
Inspectorii de integritate au constatat ca fostul deputat Aledin Amet a incheiat, in legislatura 2008-2012, un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de consilier in cadrul biroului sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, sotia sa a obtinut venituri salariale de 1.143 de lei.
Gheorghe Ana a incheiat, in legislatura 2008-2012, un contract civil prin care si-a angajat cumnata in functia de sef cabinet in cadrul biroului sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, cumnata sa a obtinut venituri salariale in cuantum total de 9.691 de lei.
Fostul deputat Stefan Vasile Beres a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, doua contracte civile prin care si-a angajat sora in functia de consilier si pe fiul sau in functia de referent la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, sora sa a obtinut venituri salarialede 37.646 de lei, iar fiul sau a avut venituri salariale de 26.203 lei.
Willian Gabriel Brinza a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, fratele sau a obtinut venituri salariale de 23.393 de lei.
Viorel Vasile Buda a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiica in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, fiica sa a obtinut venituri salariale de 19.517 de lei.
Sorin Gheorghe Buta a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiica in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, fiica sa a obtinut venituri salariale de 29.139 de lei.
Mihaita Calimente a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiul in functia de referent la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, fiul sau a obtinut venituri salariale de 33.258 lei.
Petru Calian a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de consilier in cadrul biroului sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, sotia sa a obtinut venituri salariale de 61.512 lei.
Viorel Carare a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, doua contracte civile si un contract individual de munca prin care si-a angajat cumnatul si sotia la biroul sau parlamentar. Sotia acestuia a beneficiat, in baza contractelor civile incheiate, de venituri salariale de 31.933 de lei, iar cumnatul sau a beneficiat, in baza contractului individual de munca, de venituri salariale de 12.768 de lei. De asemenea, in cazul fostului deputat, ANI a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, intrucat si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, iar aceasta a obtinut, in baza unuia dintre contractele civile incheiate, venituri salariale de 9.508 de lei.
Liviu Bogdan Ciuca a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat sora in functia de referent in cadrul propriului birou parlamentar. In baza contractului civil incheiat, sora acestuia sa a obtinut venituri salariale de 40.956 de lei.
Radu Eugeniu Coclici a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat mama in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, mama sa a obtinut venituri salariale de 32.576 de lei.
Senatorul Catalin Croitoru, in perioada exercitarii mandatului de deputat, a incheiat doua contracte civile prin care si-a angajat fiul in functia de consilier juridic si nora in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, fiul sau a obtinut venituri salariale de 55.038 de lei, iar nora a avut venituri salariale de 37.399 de lei. In cazul lui Croitoru, ANI a sesiza PICCJ sa faca verificari privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, ca urmare a angajarii rudelor sale.
Relu Fenechiu a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de consilier la biroul sau parlamentar, acesta obtinand, in baza contractului civil incheiat, venituri salariale de 4.051 de lei.
Gheorghe Firczak, a incheiat un contract individual de munca prin care si-a angajat fiul in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului individual de munca incheiat, fiul acestuia a obtinut venituri salariale de 62.580 de lei.
Gheorghe Gabor a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, doua contracte civile prin care si-a angajat fiul si sotia in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului individual de munca incheiat, fiul acestuia a obtinut venituri salariale de 19.265 de lei, iar sotia sa a avut venituri salariale de 21.911 lei.
Mircia Giurgiu a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de sofer la biroul sau parlamentar, iar acesta a obtinut, in baza contractului civil incheiat, venituri salariale de 13.975 de lei.
Pavel Horj a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, sotia sa a obtinut venituri salariale de 26.515 lei.
Iulian Iancu a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de subinginer in cadrul biroului sau parlamentar, iar acesta a obtinut, in baza contractului civil incheiat, venituri salariale de 23.460 de lei.
Miron Ignat a incheiat un contract civil prin care si-a angajat cumnata in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, cumnata sa a obtinut venituri salariale in cuantum total de 35.899 de lei.
George Ionescu a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiul in functia de referent la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, fiul sau a obtinut venituri salariale de 35.991 de lei.
Kelemen Atilla Bela Laszlo a incheiat un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de referent la biroul sau parlamentar, aceasta obtinand astfel venituri salariale de 27.248 de lei.
Doru Brasoan Lese a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, fratele sau a obtinut venituri salariale in cuantum total de 92.443 de lei.
Ion Mocioalca a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiica in functia de consilier la biroul sau parlamentar, iar aceasta a obtinut venituri salariale de 892 de lei.
Iuliu Nosa a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil si un contract individual de munca prin care si-a angajat fiul in functia de consilier la biroul parlamentar. In baza contractelor incheiate, fiul sau a obtinut venituri salariale de 35.971 de lei, la care se adauga indemnizatia pentru cresterea copilului pe care a primit-o timp de un an, incepand din 20 martie 2012.
Laurentiu Nistor a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, doua contracte civile prin care si-a angajat fiica si ginerele in functia de expert in cadrul biroului sau parlamentar. In baza contractelor civile incheiate, fiica sa a obtinut venituri salariale de 34.171 de lei, iar ginerele acestuia a avut venituri salariale de 45.771 de lei.
Vasile Daniel Oajdea a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de consilier la biroul sau parlamentar, iar aceata a obtinut venituri salariale de 32.970 de lei.
Corneliu Olar a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiica in functia de referent la biroul sau parlamentar, iar aceasta a obtinut venituri salariale de 29.139 de lei.
Neculai Ratoi a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat nepotul in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, nepotul sau a obtinut venituri salariale in cuantum total de 26.336 de lei.
Ion Stan a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiica in functia de consilier la biroul sau parlamentar, iar aceata a obtinut astfel venituri salariale de 6.594 de lei.
Madalin Stefan Voicu a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat nora in functia de consilier la biroul sau parlamentar. In baza contractului civil incheiat, nora sa a obtinut venituri salariale de 3.302 de lei.
Sorin Stefan Zamfiresc a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, trei contracte civile prin care si-a angajat fiul in functiile de sofer, referent si, respectiv, consilier in cadrul biroului sau parlamentar. In baza contractelor civile incheiate, fiul sau a obtinut venituri salariale in cuantum total de 28.893 de lei. In cazul lui Zamfirescu, ANI a sesizat Parchetul instantei supreme, pentru posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, ca urmare a incheierii contractului civil prin care si-a angajat fiul in functia de consilier.
Dan Radu Zatreanu a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiica in functia de consilier in cadrul propriului birou parlamentar, iar aceasta a obtinut astfel venituri salariale de 3.249 de lei. Si in cazul lui Zatreanu, ANI a sesizat PICCJ, care va face verificari privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese.
ANI a precizat ca actualii si fostii parlamentari au fost informati despre declansarea procedurii de evaluare si elementele identificate, iar dintre acestia, Radu Eugen Coclici, Neculai Ratoi si Willian Brinza nu au depus la dosar un punct de vedere.
Potrivit ANI, cei 32 actuali si fosti parlamentari au incalcat urmatoarele prevederi legale: art. 70 si 71 din Legea 161/2003, potrivit carora "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative; Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice sunt: impartialitatea, integritatea, transparenta deciziei si suprematia interesului public"; art. 301 din noul Cod Penal al Romaniei, potrivit caruia "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".
Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.
ANI a mentionat ca, in perioada 2011-2015, a constatat alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, incalcand, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natura penala si administrativa.
In ceea ce priveste conflictele de interese de natura penala, in urma sesizarii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si trimiterea acestora in judecata, instanta a dispus condamnarea la inchisoare cu suspendarea pedepsei si interzicerea unor drepturi in 17 cazuri, dintre care noua sunt sentinte irevocabile.
Referitor la conflictele de interese administrative, in 15 cazuri instanta a confirmat, prin decizii definitive si irevocabile, constatarile Agentiei Nationale de Integritate.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005975 (s)