News Flash:

ANALIZA: Voiculescu a influentat politica si politicienii dupa 2000 si a sarit dintr-o barca politica in alta

8 August 2014
1266 Vizualizari | 0 Comentarii
Dan Voiculescu este unul dintre personajele care au provocat mereu controverse, incepand de la modul in care a facut avere pe timpul lui Ceausescu pana la implicarea in politica. Daca misterul averii sale dobandite pana in 1990 a ramas partial neelucidat, influenta lui asupra politicii si politicienilor de dupa Revolutie i-a sporit nu numai averea, ci si puterea, fiind implicat in cele mai importante evenimente, in special dupa 2000.
Cu partidul pe care l-a infiintat si cu trustul sau de presa, Voiculescu s-a aliat pe rand cu principalele partide politice, trecand dintr-o barca in alta, decizia de acum a justitiei fiind in masura sa ii afecteze viitorul si puterea de influenta in politica.
Evolutia politica de dupa Revolutie a lui Dan Voiculescu a fost legata de cea a Partidului Umanist, devenit ulterior Conservator, al carui fondator este, omul de afaceri folosindu-si forta mediatica si politica pentru a intra si iesi, in mai multe randuri, in si din aliante cu PSD sau cu adversarii social-democratilor, cu scopul de fi la putere.
Voiculescu, fondator al Partidului Umanist, devenit Partidul Conservator
Dan Voiculescu a fondat, in 1991, Partidul Umanist din Romania si a detinut presedintia formatiunii pana in 2005. Pana in anul 2000, partidul lui Voiculescu nu a avut rol semnificativ pe scena politica, obtinand sub 1% la alegeri si fiind in cautarea unei linii doctrinare. Singurul lucru clar a fost ca „omul” era pus in centrul doctrinei Partidului Umanist, care a avut cand orientari de dreapta, cand de stanga. Astfel, partidul si-a declarat sustinerea atat pentru micii intreprinzatori si IMM-uri, cat si pentru categoriile devaforizate. Ascensiunea PUR s-a produs in paralel cu cea a trustului media detinut de Dan Voiculescu, care in timpul mineriadei din 1999 s-a pozitionat de partea minerilor si implicit in opozitie cu puterea de dreapta.
De doua ori in Parlament cu PSD si tradarea din 2004
Pe fondul degringoladei dreptei din anul 2000, PUR a reusit sa intre in Parlament cu ajutorul PSD, sub denumirea Polul Democratiei Sociale din Romania, la alegerile parlamentare de la sfarsitul anului. PUR a fost apoi partener al Partidului Social Democrat in timpul guvernarii Adrian Nastase. Formatiunea lui Voiculescu a participat la guvernare pana in 2003. Motivul invocat pentru iesirea de la guvernare a fost decizia PSD de a desfiinta Ministerul IMM-urilor detinut de PUR.
Urmeaza atacuri la adresa PSD, atat din partea PUR, cat si prin intermediul media detinute de Dan Voiculescu si la alegerile locale din 2004 PUR obtine cel mai bun scor electoral candidand pe liste proprii - 6% din voturi. Dar pentru alegerile legislative de la sfarsitul anului 2004 PUR se alatura din nou PSD in Alianta PSD+PUR. Partidul lui Voiculescu a obtinut 32 de parlamentari pe listele comune cu PSD si urma sa intre la guvernare alaturi formatiunea lui Adrian Nastase, pe care il sustinuse si in campania pentru alegerile prezidentiale, inclusiv mediatic.
Insa Nastase a pierdut alegerile prezidentiale si, in urma negocierilor purtate de Dan Voiculescu cu Traian Basescu, proaspat ales presedinte, la sediul firmei Grivco, PUR a sarit in tabara PDL-PNL, permitand astfel, la limita, preluarea guvernarii de catre Alianta DA. Nastase, care a sustinut ca Alianta PSD+PUR a castigat alegerile parlamentare si era indreptatita sa formeze Guvernul, l-a acuzat pe Voiculescu de tradare.
Voiculescu, ”solutia imorala” pentru Basescu
Discutiile oficiale, de la Cotroceni, cu partidul lui Voiculescu pentru formarea acelei majoritati au fost foarte scurte, ulterior seful statului declarand ca a recurs la ”solutia imorala” pentru ca Guvernul sa fie preluat de Alianta DA.
Expresia ”solutia imorala” legata de Voiculescu a devenit celebra si a marcat conflictul politic din ce in ce mai acut dintre liderul PC si seful statului, Traian Basescu. Presedintele a afirmat, recent, ca formula ”solutia imorala” s-a referit la el insusi, care a recurs la o alianta cu PC pentru a reusi sa formeze o majoritate parlamentara la finele lui 2004 astfel incat PSD sa nu ajunga la putere, iar guvernarea sa fie preluata de Alianta DA. Detalii pe MEDIAFAX.ro

insa nastase
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1368 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007353 (s)