News Flash:

Amenzi mari pentru profesorii care umilesc elevii

22 Noiembrie 2013
1295 Vizualizari | 0 Comentarii
Profesorii romani nu mai au voie să îi pună pe elevi să stea în picioare sau în genunchi, să îi trimită la colț sau să îi dea afară din casă. Toate aceste acțiuni intră în categoria „tratamentelor degradante”, care sunt interzise printr-o nouă lege. Pană acum erau interzise numai „pedepsele corporale”. In plus, apar, pentru prima dată, sancțiuni bănești pentru profesorii care aplică pedepse corporale sau tratamente degradante. Mai exact, un profesor care trage de păr un elev, îl lovește cu indicatorul sau îl pune să stea în genunchi în fața clasei sau la colț, riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei. Sancțiunile se aplică și personalului administrativ și auxiliar din școli.
Yahoo News Romania a consultat doi specialiști în educație care au explicat ce înseamnă noile prevederi legislative și cum poate fi combătut fenomenul violenței, care este destul de prezent în școlile din țară.
Potrivit lui Ștefan Vlaston, președinte al Asociației profesionale pentru educație și cercetare „EDU CER” din Romania și fost director al Grupului Școlar „Petre Poni” din București, în categoria „tratamentelor degradante” intră o serie întreagă de comportamente, de la jignirile de genul „Idiotule!” la trimiterea elevului la colț sau pe coridor. De asemenea, elevii nu mai pot fi puși să stea în picioare sau în genunchi.
"Cu pusul în genunchi nu mai merge”
Vlaston crede că, oricum, trimițandu-i pe elevi la colț, profesorii nu obțineau decat reacții adverse: „Cu pusul în genunchi nu mai merge. Elevii sunt foarte refractari la astfel de metode. Chiar dacă înghit o dată de frica notei, apoi devin refractari. E bine că tratamentele degradante sunt interzise. Profesorii adevărați nici nu apelau la așa ceva, își impuneau un punct de vedere prin prestigiu. In învățămant contează dragostea față de elevi și să stabilești un canal de comunicare”.
De asemenea, specialistul crede că introducerea unor sancțiuni financiare pentru profesorii care aplică pedepse corporale și tratamente degradante „este un lucru bun”. „O bună parte din legile romanești păcătuiesc prin faptul că nu au sancțiuni. La salariile mici pe care le au se tem de o astfel de amendă. Nu toți profesorii sunt bine intenționați, cu studii de specialitate”, spune el. 
Noile prevederi legale apar în Legea 257/2013, care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului
Articolul 48, alineatul (2) prevede că „In cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalităților de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise”.
Nerespectarea legii reprezintă o contravenție, care se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei
Vlaston admite că există și elevi care pun probleme: „Sunt și elevi recalcitranți, cu educație precară. Cu ei se lucrează foarte greu”. El completează că aceștia își pot schimba comportamentul dacă sunt tratați cu respect și blandețe: „Scăderea notei la purtare nu prea impresionează, doar în cazul elevilor care vor să meargă la Poliție sau la liceele militare”.
Fostul director consideră că, atunci cand un elev are un comportament agresiv, profesorii ar trebui să cheme psihologul sau să îl ducă pe elev la director. Un dezavantaj al acestei metode este că „ora e ratată”, explică acesta, ceea ce nu s-ar fi îmtamplat dacă elevul era dat pur și simplu afară din clasă: „Profesorii știu să predea, dar nu cred că sunt toți calificați să rezolve probleme d-astea (cu elevi agresivi – n.r.), mai ales cei tineri”.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005496 (s)