News Flash:

Amenzi de peste un milion lei, in primul semestru, pentru marii poluatori din judetul Caras-Severin

29 Iulie 2016
1093 Vizualizari | 0 Comentarii
garda de mediu
Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Caras-Severin a aplicat, pe primul semestru al acestui an, peste 50 de sanctiuni contraventionale, in valoare de aproape 1,2 milioane lei. 
'In perioada analizata au fost efectuate 520 de controale in domeniul protectiei mediului, in urma carora s-au aplicat 52 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 1,19 milioane lei. Pe parcursul controalelor s-a avut in vedere respectarea legislatiei in vigoare si realizarea masurilor dispuse de catre institutia noastra catre marii operatori economici din judet', a declarat miercuri, la sedinta Comisiei de Dialog Social Caras-Severin, Gheorghe Muntean, comisar sef al Garzii de Mediu - Comisariatul Judetean Caras-Severin. 
Printre poluatorii mai mari din judet se afla S.C. TMK Resita, care, din cauza naturii materiilor prime si auxiliare utilizate in procesul tehnologic, este un generator de emisii de gaze cu efect de sera, pentru care detine autorizatie, pentru 2013 - 2020. Zgura rezultata din procesul tehnologic de elaborare a otelului este descarcata in cadrul depozitului temporar de langa sectia de turnare continua, este racita cu jet de apa si apoi incarcata si transportata cu mijloace auto la depozitul din exteriorul amplasamentului, din Resita. Chiar daca rapoartele de monitorizare pe anul 2015 si 2016 arata ca nu s-au constatat depasiri ale valorilor limita admise, au fost inregistrate mai multe sesizari telefonice de la cetatenii din zona, care reclamau poluare cu praf si pulberi, dar si emanatii de mirosuri. 
O alta sursa de poluare o reprezinta depozitele de deseuri. Toate aceste depozite din Caras-Severin au sistat activitatea in perioada 2009 - 2012. Gravitatea problemei, spune Gheorghe Muntean, consta in faptul ca nici pana acum nu exista un operator pentru haldina ecologica, ce este terminata in proportie de 100%. 
Totodata, problema S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua este cunoscuta atat pe plan national, cat si international, unde iazurile de decantare a sterilului, in suprafata de aproape 120 de hectare, au ramas neexploatate, ceea ce duce la poluarea atmosferei cu praf, cu efect asupra localitatii Moldova Veche si cu risc transfrontalier catre Serbia. Din pacate, rezolvarea problemei este incerta si la aceasta ora, deoarece, societatea se afla in procedura de faliment. 
Nu in ultimul rand, CNU Bucuresti - Sucursala Banat Oravita, cu sectoarele miniere Lisava si Ciudanovita, reprezinta, de asemenea, surse de poluare. In prezent, aici se executa lucrari de inchidere, ecologizare si tratare a apelor incarcate radioactiv. Pana in momentul de fata nu s-a inceput inundarea minei, intrucat se vor modifica proiectele privind solutiile tehnice de tratare a apelor si cele de izolare a haldelor de steril si minereu, in conformitate cu noile norme in domeniul radiatiilor, a mentionat sursa citata. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005976 (s)