News Flash:

Ambasadele straine la Bucuresti reactioneaza dur la votul din Parlament in cazul Ponta

9 Iunie 2015
1569 Vizualizari | 1 Comentarii
Ponta5 1
Ambasadele Marii Britanii, a SUA si a Olandei in Romania au reactionat, marti, la votul din Camera Deputatilor in cazul lui Victor Ponta.
Ambasada Olandei: Credem cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii
Ambasada Olandei la Bucuresti transmite, marti, in urma votului din Camera Deputatilor, ca Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii, apreciind ca ”evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania”.
”Dupa cum am mai declarat, Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania. Aceasta preocupare a fost evidentiata in prima parte a anului prin raportul MCV al Comisiei Europene. Dam o importanta foarte mare recomandarilor din raportul MCV. Avem incredere ca Romania si toate institutiile sale le iau in considerare”, transmite Ambasada Olandei intr-un comunicat de presa, mesajul fiind, postat, de altfel, si pe pagina de Facebook a ambasadei.
Tot marti, Ambasada SUA la Bucuresti a transmis ca ”orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente, iar legea trebuie sa se aplice in mod egal in cazul tuturor”.
”Asa cum am spus anterior, nu comentam cazuri individuale. Orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente, iar legea trebuie sa se aplice in mod egal in cazul tuturor. Institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata desfasura activitatea complet independent si trebuie sa se respecte intru totul atat legislatia romaneasca, cat si principiul unui proces echitabil”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, marti, de catre Ambasada SUA.
Ambasada Marii Britanii sustine impartialitate si independenta deplina pentru institutiile justitiei
Guvernul Marii Britanii recunoaste importanta luptei impotriva coruptiei in Romania si necesitatea ca institutiile sistemului judiciar sa poata actiona cu impartialitate si in spiritul unei independente depline, se arata intr-un comunicat remis, marti, agentiei MEDIAFAX, de Ambasada Marii Britanii.
"Acest principiu este de altfel mentionat si in rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei, documente ce subliniaza rolul important al Parlamentului in acest efort conjugat", se precizeaza in comunicatul ambasadei, difuzat dupa ce Camera Deputatilor a respins cererea de incepere a urmaririi penale pentru premierul Victor Ponta.
Misiunea diplomatica britanica inforemeaza ca, inainte de Summitul G7 din Germania, Prim-Ministrul britanic David Cameron a atras atentia asupra coruptiei ca amenintare la adresa prosperitatii si securitatii statelor, oriunde in lume. Premierul Cameron a anuntat ca Marea Britanie va coordona o agenda anticoruptie pe parcursul anului urmator, culminand cu un summit dedicat luptei impotriva coruptiei gazduit la Londra in 2016.
"Ambasada Marii Britanii nu comenteaza cazurile individuale, iar situatiile care vizeaza Guvernul Romaniei reprezinta un subiect ce trebuie gestionat de cetatenii Romaniei", se mai arata in comunicat.
Inca de duminica, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, a postat pe contul sau de Twitter o trimitere catre un articol despre coruptie postat de premierul David Cameron pe blogul Huffington Post, ambasadorul britanic comentand ca acesta "rezoneaza in Romania, ca oriunde altundeva".
"Primul ministru Cameron despre amenintarea coruptiei la adresa prosperitatii si securitatii", a scris ambasadorul britanic pe Twitter, alaturi de trimiterea la articolul premierului britanic, intitulat “Coruptia este cancerul din inima atator probleme pe care le infruntam in toata lumea”. In articolul premierului David Cameron se vorbea in principal despre scandalul de coruptie din FIFA, dar si despre acest flagel in general si despre planul anticoruptie al Guvernului sau.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, cu 18 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere, solicitarea DNA privind inceperea urmaririi penale a premierului Victor Ponta si pentru infractiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a fost dezbatut marti, in sedinta de plen a Camerei.
Din totalul de 387 de deputati, la sedinta de marti au fost prezenti 351, numarul voturilor valabil exprimate fiind acelasi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotarare privind respingerea cererii de incepere a urmaririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "impotriva".
Intrucat s-a intrunit majoritatea simpla, decizia Camerei Deputatilor a fost de respingere a inceperii urmaririi penale pentru seful Guvernului.

ambasada sua
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005174 (s)