News Flash:

Alis Grasu: Fisa bolnavului va fi transmisa electronic din ambulanta la Unitatea de Primiri Urgente

15 Septembrie 2014
1283 Vizualizari | 0 Comentarii
Fisa bolnavului va fi transmisa electronic din ambulanta la Unitatea de Primiri Urgente (UPU), astfel incat atunci cand salvarea ajunge la spital, medicii sa fie pregatiti sa intervina rapid, a declarat managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, dr. Alis Grasu.
"Va fi un sistem care va ajuta mult bolnavii in stare critica. Doctorul Raed Arafat pune bazele unei fise a pacientului transmisa in UPU. Noi (SABI - n.r.) am realizat impreuna cu STS, pana la un anumit nivel, un sistem de primire a fisei in ambulanta. Incercam sa scurtam timpul de alertare a echipajului si, mai ales, timpul de ajungere la caz, apoi la spital. In final, fisa este primita in fomat electronic in ambulanta, pe o tableta, prin intermediul unui router, se completeaza cu alte date, iar in final aceeasi fisa completata ajunge in UPU. Este o etapa la care se lucreaza. Speram sa fie functionala cat mai curand", a explicat managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu, la Conferinta nationala de medicina de urgenta, organizata la Poiana Brasov de Asociatia Serviciilor de Ambulanta din Romania, impreuna cu Societatea de Salvare Bucuresti.
Potrivit managerului SABU, in prezent, in cazul unui pacient in stare critica, datele privind acesta sunt comunicate telefonic.
Dr. Alis Grasu a vorbit si despre dispeceratul de paturi libere din Bucuresti, care, in opinia ei, "ar functiona si mai bine" daca datele ar fi completate continuu. "Avem dispeceratul de paturi libere, care poate merge chiar si pana la a sti situatia locurilor libere din asezamintele sociale. Dispeceratul functioneaza foarte bine, mai trebuie cineva care sa incarce datele", a spus ea.
La randul sau, presedintele Societatii de Salvare Bucuresti (SSB), dr. Cristian Grasu, a reluat discutia despre Sistemul electronic de transmitere a datelor pacientilor, subliniind ca acesta ar fi de mare ajutor serviciilor de ambulanta. "Un caz de cod rosu este anuntat echipajului prin dispecerat si, totodata, este anuntata camera de garda a spitalului unde va fi dus pacientul. Acum se lucreaza la crearea unui sistem automatizat, pentru ca UPU sa aiba aceleasi date de la locul unde s-a produs accidentul. Si, astfel, se castiga timp pentru organizarea consultului in spital. Speram ca in 2015 sistemul sa fie functional", a spus dr. Cristian Grasu.
Presedintele SSB a vorbit si despre cateva initiative importante realizate cu sprijinul Ministerului Sanatatii, intre care extinderea la nivel national a proiectului "Exista un erou in fiecare dintre voi", in care sunt deja 2000 de voluntari.
"Avem proiecte foarte importante sustinute de autoritatile centrale. Astfel, 'Exista un erou in fiecare dintre voi' va fi extins cu sprijinul Ministerului Sanatatii la nivel national. Ne dorim ca, de la anul, concursul echipajelor de ambulanta sa faca parte din programul de pregatire a personalului de la serviciile de ambulanta. Vom continua pregatirea elevilor de gimnaziu in acordarea primului ajutor, avand ca material de studiu manualul de prim ajutor scris de Mihaela Arion. De asemenea, impreuna cu Institutul National de Hematologie, Ministerul Sanatatii si SABI, vom sustine campaniile mobile de donare de sange. Societatea de Salvare Bucuresti va achita costurile combustibilului, iar SABI va asigura soferii pentru centrele mobile de donare de sange", a precizat presedintele SSB.
Pe de alta parte, dr. Cristian Grasu a subliniat, la aceeasi conferinta, faptul ca, "intr-un final, atat in prespital, cat si in UPU, medicii specialisti in medicina de urgenta se intalnesc cu patologia din toate domeniile". "Deci este clar ca tot timpul trebuie sa inveti, dar pana unde sau cum abordezi acest invatat? Medicina de urgenta insumeaza cunostintele din toate capitolele, de aceea mereu mai ai ceva de invatat, de cautat", a spus el.
La conferinta s-a discutat, printre altele, si despre dosarul electronic al pacientului, evolutia globala a medicinei de urgenta, managementul fluxurilor de pacienti in departamentul de urgenta, dar si despre cum ar trebui sa arate o UPU a viitorului.
Printre medicii prezenti la conferinta s-au numarat Valentin Calu, Gheroghe Burnei, Catalin Carstoiu, Radu Zamfir, Monica Carstoiu si Doina Cimpoiesu, toti considerand ca medicina de urgenta insemna un sistem care incepe cu operatorul de la 112 si se incheie in spital.
La eveniment au participat si invitati din strainatate, intre care dr. Terrence Mulligan din SUA. Acesta a laudat sistemul de urgenta din Romania si a subliniat ca acesta, in general, trebuie sa functioneze incepand de la operatorul care raspunde la 112 si pana la UPU si medici specialisti.
"Orice intarziere in acest sistem va aduce niste oameni mai tarziu la spital, acestia vor sta mai mult acolo, vor incarca costurile, vor iesi cu sechele. Transmiterea rapida a datelor la spital este foarte importanta. Iar peste toate, comunicarea intre toti actorii din sistem si pregatirea temeinica a tuturor este importanta", a mai spus dr. Mulligan. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1368 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007058 (s)