News Flash:

Ai o memorie scurta? Iata un leac de care nu stiai

5 Mai 2014
2480 Vizualizari | 0 Comentarii
Prea mult stres in viata ta isi va pune amprenta pe corpul, dispozitia si mintea ta. Pe masura ce imbatranim, stresul va contribui si la o gramada de probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau bolile de inima. Noi studii au demonstrat ca hormonul de stres, cortizolul, lezeaza unii neuroni si ne afecteaza memoria si capacitatea de invatare. Care e cel mai bun mod de a-i incetini actiunea? Zambeste, razi, hohoteste...
 
Cortizolul, hormonul stresului, provoaca leziuni neuronilor, afectand memoria si capacitatea de invatare a batranilor. In ultima vreme s-a studiat intens relatia dintre cortizol si memorie si daca rasul, un factor important in eliminarea stresului, poate ajuta la minimizarea distrugerilor cauzate de cortizol, noteaza „Science Daily“.
 
Studiul celor de la Universitatea „Loma Linda“ din SUA a implicat un videoclip amuzant, lung de 20 de minute, care a fost aratat unui grup de oameni in varsta sanatosi si unui grup de batrani care sufereau de diabet. Cele doua grupuri au fost apoi rugate sa completeze un chestionar care le testa capacitatea de invatare si de memorie. Rezultatele obtinute au fost apoi comparate cu cele obtinute de la un grup de test, adica un al treilea grup de batrani carora nu li s-a aratat niciun filmulet amuzant. La inceputul studiului, dar si la sfarsitul lui, au fost inregistrate si concentratiile de cortizol ale participantilor.
 
Echipa de cercetatori a descoperit o scadere semnificativa in nivelurile cortizolului in cadrul celor doua grupuri carora li se prezentase videoclipul amuzant. Cei care s-au amuzat la filmulet au demonstrat si o imbunatatire in toate zonele creierului care tin de memorie, comparativ cu cei carora nu li se aratase videoclipul. Iar grupul celor care sufereau de diabet a inregistrat cea mai mare imbunatatire a nivelului cortizolului. Grupul batranilor sanatosi a avut cea mai mare imbunatatire in cazul testelor de memorie, scrie adevarul.ro.
„Descoperirile noastre ofera idei nemaipomenite institutiilor de reabilitare. Pot fi aplicate cu succes de programele de intr-ajutorare a batranilor. Componentele cognitive (abilitatea de invatare si amintirile) devin mult mai provocatoare pe masura ce imbatranim si sunt esentiale  persoanelor in varsta pentru o calitate mai buna a vietii din toate punctele de vedere: minte, corp si spirit. Desi cei in varsta sufera des de probleme de memorie, terapia complementara prin umor trebuie neaparat implementata pentru aceasta categorie“, este de parere dr. Bains, unul dintre autorii studiului.
 
„E simplu, cu cat esti stresat mai putin, cu atat memoria ta va fi mai buna. Umorul reduce hormonii stresului, scade tensiunea sanguina si creste fluxul sanguin imbunatatindu-ti dispozitia. Rasul creste eliberarea de endorfine si dopamina in creier, fapt care da un sentiment de placere si de recompensa. Aceste schimbari chimice in creier, in schimb, fac sistemul imunitar sa functioneze mai bine. Mai intareste si zonele din creier care se ocupa cu memoria. Asa ca, intr-adevar, rasul nu doar ca este cel mai bun medicament, dar si un adjuvant pentru memorie“, este de parere si co-autorul studiului, dr. Lee Berk.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006184 (s)