News Flash:

Ai grija cata sare pui in mancare! Iata ce afectiuni risti daca mananci prea sarat!

3 Noiembrie 2015
1215 Vizualizari | 0 Comentarii
sarea iodata
Sarea, clorura de sodiu (60% clor si 40% sodiu), este folosita pentru asezonarea preparatelor in toate culturile si zonele lumii si se regaseste chiar si in proverbe si zicatori traditionale. Doza zilnica recomandata de sare este de 6 grame pe zi pentru adulti si copiii intre 11 si 14 ani, 5 grame pentru copiii cu varsta intre 7 si 10 ani, 3 grame pentru copiii intre 4-6 ani, 2 grame pentru copiii mici cu varste intre 1 si 3 ani, iar pentru cei sub un an, nu mai mult de un gram zilnic.

Sarea contine sodiu si clor si ambele sunt substante necesare pentru a efectua contractia muschilor din corp, pentru a transmite impulsuri nervoase intre neuroni si pentru a transmite nutrientii din alimente la celule. Consumul redus de sare duce la aparitia ametelilor si crampelor musculare si in acelasi timp dezechilibreaza balanta de electroliti din corpul uman (potasiu, sodiu, magneziu si calciu). In sens opus, un consum excesiv de sare poate avea de asemenea efecte negative asupra sanatatii.

Atunci cand consumam sare in exces, corpul isi extrage necesarul, iar surplusul se depoziteaza in rinichi, iar acest lucru duce la diverse afectiuni renale si la retentia apei in organism, precum si la cresterea tensiunii arteriale.In situatia in care mancam multe alimente cu continut ridicat de sare, bem si mai multa apa iar acest lucru influenteaza activitatea rinichilor, care au rolul de a mentine constanta concentratia electrolitilor din organism prin retinerea unei cantitati mai mari sau mai mici de apa. Unul din efectele retentiei de apa in corp este aparitia hipertensiunii arteriale, o afectiune destul de grava a sistemului cardiovascular.

Sodiul impreuna cu potasiul detin roluri esentiale in reglarea tensiunii arteriale, deci sunt foarte importanti pentru sistemul cardiovascular. Sodiul se gaseste in sare, iar dintre cele mai frecvente surse de sare enumeram: conservele, legumele congelate, carnea afumata, muraturile, chiar si dulciurile contin sare, si implicit sodiu.

In ultimii ani, industria alimentara a inceput sa gaseasca si sa implementeze solutii pentru a reduce continutul de sodiu din majoritatea categoriilor de alimente existente pe piata. Este greu de crezut, dar sarea din alimente influenteaza sanatatea pe termen lung a copiilor mai mult decat credem. Cele mai cunoscute si consumate dulciuri contin mai multa sare, in unele cazuri, decat chipsurile din cartofi care sunt renumite pentru a fi asociate cu excesul de sare.

Consumul excesiv de sare poate contribui la agravarea astmului, la aparitia cancerului stomacal si favorizeaza aparitia osteoporozei. In prezent, se lupta cu marii producatori de pe piata pentru reglementarea sistemului de etichetare a alimentelor, cu scopul de a ajuta populatia sa controleze cantitatea de sare din alimentatie.

Pentru a controla aportul de sare din dieta, este ideal sa cititi etichetele produselor pe care le consumati, sa includeti in dieta fructe, legume si carne neprocesata industrial, sa incercati preparate ce necesita asezonare cu ierburi aromatice si condimente in favoarea sarii si prin prepararea in casa a sosurilor si dressingurilor, deoarece cele din comert contin sare in exces.

sarea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1096 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005021 (s)