News Flash:

AFP: Angela Merkel se amesteca in alegerile legislative din Grecia si genereaza controverse, inclusiv in cadrul coalitiei de guvernamant

5 Ianuarie 2015
1162 Vizualizari | 0 Comentarii
Cancelarul german Angela Merkel genera contoverse, duminica, in Germania, inclusiv in cadrul majoritatii sale politice, dupa dezvaluiri in presa potrivit carora ea este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro in cazul sosirii la putere a stangii radicale in aceasta tara.
"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro daca seful opozitiei Alexis Tsirpas (Syriza, stanga radicala) va conduce guvernul dupa alegerile (legislative din 25 ianuarie), va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii", a anuntat in editia online saptamanalul Der Spiegel, citand "surse apropiate Guvernului german".
Potrivit presei germane, Angela Merkel si ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble (ambii conservatori din cadrul CDU) incearca sa exercite presiuni asupra alegatorilor eleni sau chiar asupra lui Alexis Tsirpas. Insa acest demers ramane controversat, inclusiv in cadrul coalitiei guevernamentale, social-democratii si conservatorii exprimandu-si dezaprobarea in public.
Contactati de AFP, Angela Merkel si Wolfgang Schäuble nu au dorit sa confirme, nici sa dezminta, informatiile din Der Spiegel. "Grecia si-a indeplinit obligatiile in trecut. Guvernul german pleaca de la principiul ca Grecia va continua sa isi indeplineasca obligatiile fata de troica" creditorilor sai (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International), a declarat un purtator de cuvant al Guvernului german.
Un purtator de cuvant al CDU, Christian Bäumler, a adresat o avertizare, duminica, si anume, " in caz de iesire din zona euro, datoriile (Greciei) nu vor putea fi rambursate".
"Cu acest scenariu de amenintare (...), Guvernul (german) se amesteca indirect in campania (electorala) din Grecia. Este extrem de riscant si o eroare", comenta duminica Die Welt, un cotidian apropiat conservatorilor.
In teorie, niciun mecanism nu prevede iesirea unei tari din zona euro. Dar, potrivit Berlinului, in cazul in care Grecia nu isi va mai indeplini angajamente, BCE ar putea restrange posibilitatile de refinantare a bancilor grecesti pana la punctul de a obliga Atena sa reintroduca drahma.
Social-democratii (SPD) germani, membri ai "marii coalitii" aflate la putere la Berlin, au contestat in public demersul atribuit lui Merkel.
Mediafax.ro 

grecia der spiegel
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007072 (s)