News Flash:

A fost lansata harta conacelor din judetul Timis, pentru promovarea turistica a zonei

30 Ianuarie 2018
1120 Vizualizari | 0 Comentarii
conac

Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului (APDT) in judetul Timis si Asociatia Ariergarda din Timisoara au lansat, luni, prima harta tiparita a conacelor si castelelor din judet, care va fi prezentata si la standul de promovare turistica a viitoarei Capitale Culturale Europene 2021, la targurile de turism din tara si strainatate. 

''Este vorba despre povestile familiilor nobiliare care au trecut prin Banat, evenimente sau legende, mostenirea lasata de acestea si felul in care toate s-au transformat pana azi. Toate acestea sunt argumentele invitatiei noastre de a descoperi conacele si castelele din Timis'', a declarat directorul executiv al APDT Timis, Delia Barbu, intr-o conferinta de presa. 

Materialul lansat nu propune trasee fixe, ci ofera posibilitatea fiecaruia de a alege in functie de interes si de mijloacele de acces la aceste obiective turistice, care pot fi vizitate pe parcursul unei singure zile. 

Harta-ghid evidentiaza 31 de conace din judet, fiind incluse si obiective care nu mai exista fizic. Asa este cazul conacului de la Poieni, pastrat in memoria colectiva a localnicilor si prin panorama montana oferita de locul pe care a fiintat, precum si conacul Duka din Cadar. 

''In material nu au fost incluse conacele din Timisoara sau Lugoj, ele fiind incluse intr-o multitudine de alte obiective pe care cele doua municipii le ofera 
turistilor. Conacele sunt cu precadere exemplificarea arhitectonica a perioadei iluministe si romantice in Banat, in arhitectura lor regasindu-se indeosebi elemente baroce si neo-clasice'', spun reprezentantii Ariergarda. 

Chiar daca unele conace sunt intr-un stadiu de conservare acceptabil, unele chiar intr-o stare foarte buna, cum sunt conacul Manase-Hodoni, conacul Ottlik-Izvin sau conacul Vargici-Sinersig si cele care adapostesc institutii in orasele Jimbolia si Sannicolau Mare, pentru toate exista insa riscul de degradare. 

''Din istoria acestor constructii, invatam ca ele au fost produsul unui anume nivel economic si cultural direct dependent de un domeniu insemnat de teren arabil, lacuri si paduri, generator de mari venituri si apartinand de regula unei familii nobiliare care le-a dat si numele'', a punctat Ovidiu Forai, reprezentant Ariergarda. 

Harta va fi prezentata si la Targul de Turism al Romaniei de la Bucuresti si la targul de turism de la Bruxelles, care vor avea loc in perioada urmatoare. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005562 (s)