News Flash:

A fost lansat proiectul de implementare a sistemului de management al energiei in administratia publica locala Timisoara

9 Septembrie 2014
1127 Vizualizari | 0 Comentarii
Asociatia pentru Managementul Energiei Timis (AMET) a lansat proiectul privind implementarea sistemului de management al energiei ISO in administratia publica locala, sprijinind, astfel, unitatile administrativ-teritoriale din zona de vest a tarii pentru atragerea de finantari europene in cadrul exercitiului bugetar 2014-2020, care sa permita eficientizarea energetica a cladirilor, a sistemului de iluminat public si a transportului public.
'In acest moment asteptam sa iasa POR 2014-2020, dupa care putem incepe sa depunem proiectele pe care ni le dorim', a declarat marti pentru AGERPRES Adrian Balaci, director executiv al AMET.
Masterplanul energetic al judetului Timis poate aduce economii insemnate in bugetul administratiei, specialistii inventariind mai multe arii in care se afla resurse importante de ape geotermale si alte resurse energetice regenerabile.
Oportunitatile de finantare a proiectelor in sectorul energetic au fost deja discutate la Timisoara in cadrul unui workshop care s-a dorit a fi si o actiune de monitorizare din partea Comisiei Europene pentru AMET.
'Beneficiile sunt atat pentru cetatenii judetului - vorbim aici de factura platita pentru energie, dar si despre confort -, cat si pentru investitorii care vor beneficia de stabilitate si dezvoltare, infrastructura energetica fiind o necesitate pe care o constientizam cu totii, inclusiv din perspectiva mediului si noxelor ce trebuie reduse', a declarat pentru AGERPRES Marian Constantin Vasile, presedintele AMET.
El a dat exemplul unei regiuni suedeze, care a primit recent Premiul de Inovare Regionala acordat in cadrul ARE, pentru ca a eficientizat energetic un spital din zona, ceea ce a presupus o reducere a facturilor cu 50% si a noxelor cu 90%. 
'Domenii avute in vizor, unde putem interveni imediat si cu succes real, vorbind despre posibilitati tehnologice, surse de finantare, inclusiv acceptabilitatea solutiei de catre populatie. Iluminatul public, unde putem pana in anul 2020 sa reducem consumul cu un minim de 5.800 MW, investind 2,8 milioane de euro, care vor fi recuperati ca investitie din reducerea costurilor facturilor', a afirmat Marian Vasile.
In acelasi context, a fost amintita si eficientizarea energetica a cladirilor publice si rezidentiale, unde se pot face reduceri pana in anul 2020 la consum cu minimum 27.000 MW, cu o investitie de aproximativ 1,2 milioane de euro si la transportul public in comun, unde pe baza solutiilor propuse se pot economisi 6.700 MW, dar unde va trebui sa se apeleze si la fondurile Uniunii Europene.
Judetul Timis este primul din tara care are un masterplan energetic in curs de finalizare, subsolul dispunand mari resurse bioenergetice. Apele geotermale din adancuri au temperaturi ce depasesc 160 de grade Celsius, iar la suprafata ajung la temperaturi ce se apropie de punctul de fierbere al apei si ar putea fi utilizate pentru uzul casnic. In prezent, potentialul bioenergetic al judetului este utilizat intr-un procent apropiat de zero, sustin specialistii.
Pe energia geotermala, judetul are 42 de puturi in judet. 
'Din pacate, cele mai multe tin de o companie privata, unele se afla in domeniul public. Ele vor trebui promovate printr-o strategie de acest fel, prin masterplanul energetic, astfel incat sa obtinem surse de finantare europene si guvernamentale din mai multe programe. Atunci, intr-adevar, acele investitii de 1-1,5 milioane de euro/put forat se pot produce in cat mai multe locuri si pot fi valorificate', a spus Marian Constantin Vasile.
Cele mai importante resurse de energie regenerabila din vestul tarii sunt cea geotermala, biomasa - cu un potential de zeci de milioane de megawati pe an - dar lipseste potentialul de energie hidraulica si eoliana. AGERPRES

comisiei europene
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007643 (s)