News Flash:

A fost inaugurat noul pod peste Mures, intre localitatile Pecica si Sanpetru German

11 Decembrie 2013
1962 Vizualizari | 0 Comentarii
Noul pod peste râul Mureş, între oraşul Pecica şi localitatea Sânpetru German, aparţinătoare comunei Secusigiu, a fost inaugurat, marţi, la mai puţin de doi ani de la începerea lucrărilor de construcţie, valoarea investiţiei derulată de Consiliul Judeţean Arad ridicându-se la aproape 29 milioane de lei.

Panglica inaugurală a fost tăiată de preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, alături de prefectul judeţului, Cosmin Pribac, de primarii celor două localităţi şi alte oficialităţi.

Potrivit preşedintelui CJ, prin construirea podului distanţa dintre Pecica şi Sânpetru German se scurtează de la 46 de kilometri, cât era pe parcursul ocolitor Pecica - Arad - Felnac - Sânpetru German, la nu numai 8,45 km, diferenţa fiind de 38,45 kilometri. 

'Lungimea noului pod este de 610 m, cu tot cu rampele de acces, valoarea lucrării ridicându-se la 28.953.715,37 lei, finanţarea fiind asigurată exclusiv din bugetul CJ Arad. Vorbim despre cea mai mare investiţie făcută din fondurile CJ Arad, fiind pentru prima dată în ultimii 100 de ani când se construieşte un pod peste râul Mureş cu finanţare din fonduri locale', a declarat Ioţcu. 

El a arătat că acesta este cel de al patrulea pod costruit în ultimii ani, în judeţul Arad, după podul de la Săvârşin, puntea pietonală de la Conop (ambele peste râul Mureş. n.red.) şi podul de la Bocsig (peste râul Crişul Alb. n. red.)

Noul pod face legătura directă între Pecica, Semlac, Şeitin, Nădlac şi localităţile arădene de pe malul stâng al Mureşului, iar în continuare facilitează accesul spre localităţile din judeţul Timiş din aval de Secusigiu.

Importanţa strategică a acestui pod depăşeşte însă graniţele ţării, fiind un reper important în întreaga regiune, inclusiv în legăturile cu Ungaria şi Serbia, pentru dezvoltarea Regiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT). 

'Economia din această zonă, potenţialul economic mai precis, a reprezentat un factor determinant. Peste 45.000 de locuitori vor avea acces facil spre zonele industriale din Pecica şi Arad. Şi, de asemenea, reversul poate fi contabilizat. Preconizez că noi investitori vor veni în zona Secusigiu- Felnac, avizaţi de faptul că ar putea avea forţă de muncă inclusiv din zonele deja industrializate, cum ar fi Pecica sau Arad. Investiţia în podul rutier peste râul Mureş, pe DJ 709 E, este deosebit de importantă şi necesară pentru locuitorii de pe cele două maluri ale Mureşului, asigurând confort şi siguranţă în trafic', a afirmat preşedintele CJ.

El a mai arătat că pe lângă podul respectiv se are în vedere şi construcţia celor două tronsoane de drum: primul, de la rampă la Sânpetru German, pe DJ 709 E, iar cel de-al doilea, de la rampă la Pecica, investiţii susţinute tot din bugetul CJ Arad. 

De menţionat că, ideea construirii unui pod peste Mureş, la Pecica, a apărut în secolul XIX, în paralel cu creşterea cerinţelor de transport. Conducerea de atunci a localităţii, în frunte cu primarul, a făcut demersuri în acest sens, la conducerea monarhiei. După o perioadă lungă, solicitarea a fost aprobată, elementele podului au fost confecţionate cu inscripţia 'Pecska' (Pecica, în limba maghiară) şi transportate la faţa locului. Cum însă unii gospodari din Pecica s-au opus, deoarece existenţa podului ar fi uşurat transportul produselor agricole din Banat, ceea ce ar fi dus la scăderea preţului cerealelor de pe piaţa pecicană, urmare demersurilor lor, din ordinul Vienei, podul a fost donat localităţii Lipova, unde a fost montat şi inaugurat în anul 1896. Iar Pecica a rămas cu podul plutitor (numită de pecicani 'compă'), pod care a funcţionat până în această vară ca singurul mijloc de traversare a Mureşului între cele două maluri, timp de 117 ani.

Slujba de sfinţire a noului pod a fost oficiată de un sobor de 13 preoţi ortodocşi şi romano- catolici, în frunte cu IPS dr Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului. AGERPRES

monarhiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1266 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006105 (s)