News Flash:

8 alimente care-ti tin sub control glicemia

4 Iunie 2016
1586 Vizualizari | 0 Comentarii
glicemie

Peste 350 de milioane de oameni vor suferi de diabet in 2025, ceea ce inseamna cu peste 30% mai mult decat in prezent. Persoanele care au risc de diabet pot preveni aceasta maladie tinandu-si in frau glicemia. Alimentatia si exercitiile fizice sunt esentiale, atat pentru cei diagnosticati deja, cat si pentru cei aflati la limita intre sanatate si boala.

Dieta diabeticului nu presupune un regim de viata drastic si nu este departe de o alimentatie sanatoasa, bogata in legume, saraca in grasimi si cu putine dulciuri. Nutritionistii americani vin in ajutorul diabeticilor, cu un top al celor mai bune alimente care echilibreaza nivelul zaharului in sange. Iata care sunt alimentele care-ti tin sub control glicemia.

1. Merele

Vorba "un mar pe zi tine medicul departe" este perfect valabila si in cazul celor care-si controleaza glicemia. Coaja de mar contine quercitina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, care reduce riscul de diabet. Totodata, merele antreneaza o parte din glucoza pentru a fi eliminata prin urina si sunt bogate in fibre, asigurand un tranzit intestinal mai bun. O persoana cu diabet poate consuma cel mult 400 de grame de mere pe zi, iar una sanatoasa, o jumatate de kilogram.

2. Broccoli

Si acesta este o sursa bogata de quercitina. In plus, potrivit cercetatorilor britanici, consumul de broccoli poate anula efectele nocive ale diabetului asupra vaselor de sange. Sulforafanul, un compus din broccoli, incurajeaza productia de enzime cu rol de protecţie asupra vaselor de sange, dar si reducerea nivelului de molecule care afecteaza celulele. Un alt studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Leicester arata ca legumele din familia cruciferelor, precum broccoli, spanac si varza, bogate in antioxidanti si magneziu, consumate zilnic, micsoreaza riscul de diabet cu 14%.

3. Sparanghelul

Acesta este o adevarata mina de glutation, un antioxidant care stabilizeaza nivelul de zahar din sange. Poate fi adaugat in salate, consumat ca atare (gatit la aburi sau gratar) sau sub forma de ceai.

4. Fasolea pastai

Tecile de fasole contin substante inrudite cu insulina. Puneti 4 cani cu pastai in 3,5 litri de apa si fierbeti-le pana devin moi. Strecurati pastaile si beti zilnic cate 3 cani cu lichid. Pastaile sunt foarte bune si consumate sub forma de garnitura sau salata

5. Morcovul

Sunt benefici datorita carotenoidelor, substante antioxidante ce mentin nivelul insulinei. Acestia trebuie consumati cruzi, intrucat prin tratare termica fibrele se maruntesc si se poate absorbi din ele o cantitate mare de glucoza.

6. Grapefruitul

Are un continut scazut de glucide, diabeticii putand consuma circa 500 de grame pe zi.

7. Peste

Pestele este un aliment recomandat diabeticilor deoarece contine acizi grasi Omega 2 care corecteaza dislipidemiile (modificare in exces sau in deficit a concentratiei de lipide din sange), frecvent intalnite la diabetici. Pestele este indicat si pentru ca nu contine glucide. Pot fi consumate fara niciun fel de grija cateva sute de grame de peste pe zi, în special oceanic.

8. Ceaiul verde

Ceaiul verde, chinezesc, este cel mai bun, dar si ceaiurile din frunze de dud alb, afin, coacaz negru, smochin si catina dau rezultate excelente in ceea ce priveste controlul glicemiei. Atentie insa, ceaiul nu trebuie baut in loc de apa, ci maximum trei cani pe zi.

Simptome ale hiperglicemiei

Setea exagerata, urinarile frecvente, pielea uscata, privirea incetosata, somnolenta, starile de voma, sunt cele mai frecvente simptome ale hiperglicemiei, dar de obicei se manifesta cand diabetul s-a instalat deja.

Cea mai buna metoda de control ramane testul de sange, pe care ar trebui sa-l faci cat mai des, daca te incadrezi in categoria persoanelor predispuse la diabet. Daca nu tineti sub control hiperglicemia riscati, pe langa diabet, si boli cardiovasculare, renale, distrugerea retinei, afectiuni microvasculare (care pot determina disfunctii erectile si dificultate in vindecarea ranilor).


diabet glicemia merele broccoli sparanghelul fasolea pastai morcovul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1109 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005323 (s)