News Flash:

500.000 de persoane fac vaccin antigripal in Romania, necesarul ar fi de trei milioane

14 Octombrie 2015
1104 Vizualizari | 0 Comentarii
vaccin2
Numarul necesar de vaccinari pentru a preveni raspandirea gripei ar fi de aproximativ trei milioane de doze in Romania, insa, in realitate, nu se vaccineaza mai mult de 500.000 de persoane la risc, a declarat miercuri, la Forumul national "Stop gripa", secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Alexandru Rafila.
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a spus ca, in ultimii ani, rata de vaccinare a scazut semnificativ in Romania, insa, din punct de vedere al achizitiei, scaderea numarului de doze nu reflecta lispa de interes a MS, ci scaderea lipsei de interes a populatiei in ce priveste vaccinarea antigripala.
"In anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost varful de vaccinare in Romania. Apoi am inceput un trend descendent si am ajuns in situatia sa inregistram, pentru al doilea an consecutiv, o achizitie si vaccinare gratuita de 500.000 de doze. Un minim care sa protejeze si sa impiedice o raspandire a cazurilor de gripa este de circa trei milioane de doze pentru Romania. Aceasta cantitate de vaccin, achizitionata de minister nu este altceva decat cantitatea solicitata de oamenii din aceasta tara. Nu se vaccineaza mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc. La aceste cifre putem adauga cateva sute de mii de doze care constituie piata privata a vaccinurilor din Romania", a mai spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea in Romania - act de preventie obligatoriu sau recomandat?", organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania.
Secretarul de stat a precizat ca, practic, vaccinarea gripala este recomandata oricarui copil dupa varsta de sase luni si oricarui adult.
Secretarul de stat a explicat ca, in anul 2009, au fost administrate 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, pentru ca atunci a fost un aspect particular, dat de gripa pandemica.
"Trebuie sa marim numarul de doze nu in scop comercial, ci pentru aspectul legat de sanatatea publica. Este si o responsabilitate individuala a oamenilor din aceasta tara sa se protejeze si sa isi protejeze copiii", a mai spus Rafila.
Secretarul de stat a explicat ca pe lista prioritara se gasesc femeile insarcinate, copiii cu varsta intre zero si cinci ani, varstnicii, persoanele cu boli cronice, profesionistii din domeniul sanatatii.
"In acest moment, nu ajungem la un procent minim de 15 la suta din populatie care sa fie protejata prin vaccinare", a precizat Rafila.
Vaccinarea este recomandata inaintea debutului circulatiei virusului gripal, respectiv in luna octombrie, si trebuie continuata cat timp virusul este activ in comunitate.
"Cele 500.000 de doze vor fi administrate in octombrie si noiembrie. Vaccinarea poate continua si in lunile decembrie si ianuarie", a mai spus secretarul de stat.
Directorul general adjunct al Directiei Generale Asistenta Medicala si Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, Amalia Serban, a declarat ca cele 500.000 de doze achizitionate nu ajung nici pentru toata cohorta de persoane la risc ce ar trebui vaccinate.
"Teoretic, conform recomandarilor OMS, rata de vaccinare ar trebuie sa fie de 75 la suta in grupurile la risc. Suntem in situatia in care am putea oferi populatiei dozele necesare, dar in ultimii ani nu a existat o cerere mai mare de 500.000 de doze. Vestea buna este ca, in cazul in care vor exista cereri peste, vom putea cere producatorului doze suplimentare de vaccin", a mai spus Amalia Serban.
Acesta a subliniat ca pentru persoanele cu boli cronice, beneficiile vaccinului antigripal sunt enorme.
Presedintele Asociatiei PRO Imunizare, dr. Anca Draganescu, a aratat ca vacinarea este extrem de importanta, mai ales ca datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se inregistreaza in randul copiilor care au sub cinci ani.
Anca Draganescu a mai spus ca abordarea terapeutica a cazurilor grave de gripa implica, de cele mai multe ori, echipe multidisciplinare si aceste cazuri impun eforturi considerabile pentru salvarea pacientilor, iar rezultatele, din nefericire, nu sunt intotdeauna cele dorite, pentru ca pacientii supravietuiesc, dar cu sechele importante, iar in unele cazuri nu se mai poate face nimic.
"Nu pot sa nu ma gandesc care ar fi fost parcursul acestor copii daca ar fi beneficiat de o forma de imunizare", a mai spus dr. Anca Draganescu. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005405 (s)