News Flash:

10 reguli ale parintelui Argatu! Intre ce ore se tine postul negru

22 Iunie 2018
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
preot Ilarian Argatu

Parintele Ilarion Argatu, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Romaniei, recunoscut pentru numeroasele exorcizari pe care le savarsea, cautat de credinciosi din tara si din strainatate, ne-a lasat cateva invataturi pentru cea mai importanta perioada din viata crestinilor: postul.
Parintele ne invata, din propria experienta, cum sa ajunam, de ce este important sa ne abtinem si de la fapte rele, nu numai de la mancare, dar si cum sa evitam ispitele. Parintele Ilarion Argatu spune si de ce este bine sa ducem postul pana la capat, daca tot am pornit pe acest drum si de ce nu trebuie sa mergi in vizite in acea zi. In cartea „Pe treptele suirii catre cer”, editia a II-a, 2007, parintele ii invata de bunii crestini ce reguli trebuie sa respecte la ajunare. De asemenea, ne invata si cand sa incepem sa ajunam: postul negru (lipsa completa de mancare sau bautura) incepe la ora 18.00 din ziua anterioara si tine pana in ziua de post la ora 24.00.


1. In ziua in care ajunezi sau tii post negru nu mananci nimic toata ziua.
2. In zilele de post, nu trebuie sa te certi cu nimeni, orice s-ar intampla, oricat te-ar supara cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afara si nici cu cei din casa. Iti invingi orgoliile, iti stapanesti firea, treci cu vederea orice umbra a raului sau a rautatii cuiva, rabzi si ierti orice. Altfel, ti-a “furat” diavolul postul, degeaba mai postesti.
3. Postul nu este numai abtinere de la mancare si bautura, ci si abtinere de la orice pacat si rautate.
4. Nu trebuie sa dormi in ziua postului, pentru ca nu cumva, diavolul sa “rada” ca ai vrut sa treaca mai usor si mai repede postul ca sa nu simti osteneala si greutatea lui.

5. Nu te duci in vizite in ziua cand postesti, pentru a nu fi servit cu ceva de mancare si sa te descoperi ca postesti. Cand postesti, nu trebuie sa spui la nimeni si sa nu stie nimeni, adica „cand postesti inchide-te in camara ta, ca sa nu te arati oamenilor ca postesti”. “Daca esti sarac, macar o felie de paine da celui flamand!”
6. Mancarea pe care ar fi trebuit s-o mananci in acea zi imparte-o la saraci, n-o pastra pentru cand ai sa termini de postit. Diavolii pot sa rada si sa zica ca ai facut economie sau ca ai recuperat ce trebuia sa consumi. Postul intotdeauna trebuie insotit de milostenie. Daca esti sarac, macar o felie de paine da celui flamand.
7. Daca te simti slabit si simti ca nu mai poti duce postul, poti lua in cursul zilei o bucatica de anafora si 3 inghitituri de aghiazma.

8. Daca nu poti duce postul toata ziua si-l intrerupi, atunci nu manca mai mult decat o singura masa si tot de post. Daca ai mancat prea mult diavolii ti-au furat postul, spunand ca ai mancat cat pentru toata ziua in care ai postit.
9. Nu poti intrerupe postul la orice ora. Daca tii post pentru izbavire de vraji si descantece, pentru ca vrajitorii au anumite ore cand ii trimit pe diavoli la treaba, trebuie sa tii cont de acest lucru. Unii trimit la ora 15.00, altii la ora 18.00, la ora 21.00, la ora 24.00. Trebuie sa duci postul pana la aceste ore pentru ca sa te gaseasca in post si sa poti respinge loviturile vrajitorilor.

10. Postul-ajunare incepe la ora 18.00 din ziua anterioara si tine pana in ziua de post la ora 24.00. Cine nu poate duce pana la ora 24, se poate opri asa cum am aratat, la ora 15.00, la ora 18.00, la ora 21.00. Ora pana la care duci postul reprezinta momente ale patimirii Mantuitorului Iisus Hristos, si anume: la ora 12.00 – a fost rastignit; la ora 15.00 – si-a dat duhul pe Cruce; la ora 18.00- a fost dat jos de pe Cruce si ingropat; la ora 21.00- s-a asezat piatra pe mormant fiind pecetluita; la ora 24.00 – s-a coborat la iad sfaramand portile de arama, risipind pe diavoli si scotand pe cei drepti din iad.

***

Parintele Ilarion Argatu s-a nascut intr-o familie numeroasa, primind la botez numele de Ioan. Tatal sau, Alexandru, asa cum isi va boteza si parintele Ilarion un fiu, a indeplinit functia de primar in comuna Valea Glodului, vreme de 16 ani. Ramanand vaduv, si-a randuit copiii, iar mai apoi s-a retras la Manastirea Neamt, unde s-a si calugarit. Tanarul Ioan a urmat scoala primara din localitatea natala, in Valea Glodului, iar mai apoi, indemat de unchiul sau, parintele Epifanie Craciun, staret al Manastirii Cocos, din Dobrogea, s-a inscris la Seminarul Teologic din Dorohoi. Terminand seminarul, Ioan va urma si cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti. Simultan, Ioan Argatu a urmat si cursurile Scolii Militare din Bacau, ajungand sublocotenent. Dupa facultate, Ioan Argatu se va inrola in armata, undeva la granita cu Ungaria. In ziua de 10 noiembrie 1940, Ioan Argatu se casatoreste cu Georgeta, fiica preotului Sebastian Mihailescu, din localitatea suceveana Oniceni. 

Impreuna, cei doi soti vor da nastere la cinci copii: Stefan, Gabriela, Alexandru, Ioan si Ana. In cele din urma, cele doua fete vor ajunge preotese, iar cei trei baieti vor ajunge preoti. A renuntat la haina militara pentru preotie Renuntand la serviciul militar, Ioan Argatu isi depune dosarul pentru a fi hirotonit preot, pe seama localitatii Oniceni. Astfel, in anul 1940, in Catedrala Mitropolitana din Iasi, tanarul Ioan va fi hirotonit preot, slujind impreuna cu socrul sau, care era deja preot in acel sat. In anul 1972, parintele Ioan Argatu ramane vaduv. La mai putin de un an, in luna ianuarie 1973, el se va calugari la Manastirea Antim, din Bucuresti, primind numele de Ilarion Argatu. Dupa cativa ani petrecuti in Manastirea Caldarusani, parintele s-a retras mai apoi, pentru ultimii 19 ani din viata sa, la Manastirea Cernica, unde nenumarati pelerini ii paseau pragul. 

Exorcizarile de la Cernica

La Manastirea Cernica, parintele a savarsit nenumarate exorcizari. Slujba de exorcizare incepea cu Acatistul Domnului Iisus Hristos si continua cu Sfanta Liturghie, cu Sfestania de sfintire a apei si cu Taina Sfantului Maslu. La sfarsit, parintele citea Moliftele Sfantului Vasile cel Mare si pe ale Sfantului Ioan Gura de Aur. Dupa tipete si urlete inumane, omul posedat incepea sa se vaite puternic, ca in cele din urma sa cada intr-un somn adanc. Dupa aceea, omul se trezea linistit.
 


exorcizari
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006430 (s)