News Flash:

Comemorare spectaculoasa la 500 de ani de la moartea lui Gheorghe Doja

2 Iulie 2014
697 Vizualizari | 0 Comentarii
In 16 iulie 2014, de la ora 19 va avea loc la Opera Nationala Romana din Timisoara spectacolul Ansamblului National Maghiar de Dans cu titlul „Gheorghe Dozsa”.

Gheorghe Doja, in maghiara Dózsa György, (nascut in 1470, in Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astazi in judetul Covasna, Romania ) a fost un mic nobil secui din Transilvania, bun ofiter in razboaiele antiotomane, care a condus rascoala taraneasca contra marilor proprietari de pamant din anul 1514, eveniment istoric care-i poarta numele.

In urma atacului esuat din 15 iulie 1514 asupra Cetatii Timisoarei, el a fost capturat, torturat cu barbarie si executat public, pe un ”tron” inrosit in foc, la 20 iulie 1514.

Spectacolul „Gheorghe Dozsa” este o cronica dansanta despre faptele istorice de acum exact 500 de ani si despre personalitatea emblematica a lui Gheorghe Doja, despre care regizorul si coregraful Zsuráfszky Zoltán a declarat: „Dorim sa evocam personajul indragostit, profund credincios, surprins intre framantari si idealuri, Dózsa”.

Personajul Dózsa este interpretat de catre Novák Péter, unul din cei mai renumiti actori ai acestui deceniu in Ungaria. Un moment unic, in care il putem vedea pe eroul tragic Doja cantand, dansand, chiar in orasul in care a fost ucis.

Dansatorii Ansamblului National Maghiar de Dans din Ungaria sunt acompaniati de culegerile de muzica populara ale artistului Makó Péter, trupa „Csík zenekar”, care refac drumul conducatorului rascoalei taranesti pana la infrangerea si executia barbara ce a ingrozit Europa vremurilor sale, chiar daca Europa de atunci fusese deja scena multor bai de sange si razboaie.

Spectacolul Ansamblului National Maghiar de Dans cu titlul „Gheorghe Dozsa” este organizat de Fundatia Diaspora, Centrul Reformat din Timisoara si Teatrul de Stat Csiky Gergely, la 500 de ani de la moartea lui Gheorghe Doja.

Biletele, cu pretul de 25 de lei (pentru elevi, studenti si pensionari, 15 lei) s-au pus in vanzare la casieria Teatrului de Stat Csiky Gergely si la sediul Fundatiei Diaspora (str. Putna nr.7).

Galerie Foto

Statuia_din_Parcul_Gheorghe_Doja_din_Timisoara
gheorghe doja transilvania cetatii timisoarei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0773 (s) | 34 queries | Mysql time :0.014773 (s)