News Flash:

Coada calului, o planta cu multiple beneficii. Iata doar cateva

26 August 2018
1025 Vizualizari | 0 Comentarii
coada calului

Coada calului (Equisetum arvense) este o planta erbacee, perena care creste doar in emisfera nordica, in locuri umede, argiloase si mlastinoase, fanete, marginea raurilor, rape, livezi, terasamente de cai ferate, de Ia campie pana in regiunea montana. De la aceasta planta sunt folosite tulpina si radacinile, recoltate in perioada iulie-septembrie, pe vreme senina, dupa ce s-a ridica roua. Proprietatile terapeutice: diuretice (in reumatism si guta) si dezinfectante ale cailor urinare (datorita acidului salicilic si a equisetoninei); hipoacidifiante gastrice; expectorante, bronhodilatatoare (datorita saponinelor); cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, rezolutive, antiseptice, antimicrobiene; remineralizante osoase (datorita acidului salicilic si a sarurilor minerale); hemostatice cu marirea numarului de eritrocite.

Mod de actiune: combate bolile grave ale rinichilor si vezicii urinare, litiaza renala cu eliminarea nisipului si calculilor, retentia apei in pericard, evita hemoragiile uterine si menstrele abundente, evita enurezisul (urinarea involuntara In pat), combate nefritele, prostatita si adenomul de prostata; actioneaza favorabil in bolile de inima, insuficienta cardiaca cu edeme, angina pectorala, activeaza circulatia sangelui, ateroscleroza, arterite; -pansament gastric si intestinal in gastritele hiperacide, ulcere gastrice si intervine in absorbtia fermentatiilor anormale; combate hemoragiile interne, diareea cu dizenterie, metroragii si epistaxis (datorita proprietatilor hemostatice si astringente); combate bolile reumatismale, artroza, guta, afectiunile articulare cronice cu refacerea cartilajelor, tendinita, osteoporoza; da suplete tendoanelor si peretilor vasculari cu efecte benefice pentru sportivi (tenismeni, alergatori, ciclisti); combate tuberculoza pulmonara, bronsite, usureaza expectoratia si calmeaza tusea (datorita saponinelor); prezinta efecte de aparare a persoanelor in varsta contra tendintei de epuizare lenta, convalescenta, anemie generala si post-operatorie, cu simptome de imbatranire precoce, depresii, irascibilitate (datorita actiunilor remineralizante); previne caria dentara, fragilitatea unghiilor, fractiurile oaselor, prin cresterea rezistentei tesuturilor conjunctive; rol in vindecarea unor boli de piele (rani vechi, eczeme, plagi, pecingine, negi, panaritiu, degeraturi, eruptii cutanate insotite de urticarie, stomatite, afte, fisuri anale, hemoroizi, noduli hemoroidal, cancer de piele, reduce transpiratia picioarelor).

Forme de utilizare interna. Infuzie din 1 lingurita cu varf Ia 250 ml de apa clocotita; se infuzeaza 2 minute, se strecoara si se beau 2-3 cesti pe zi, intre mese, prin inghitituri rare, de catre persoane in varsta cu rureri reumatice, artritice si nevralgice. Decoct din 1 lingurita de herba uscata si maruntita Ia 250 ml de apa rece; se fierbe 15 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara, se indulceste si se bea fractionata in 3 reprize, intre mesele principale, ca remediu contra tuberculozei pulmonare si bronsitei. Cura dureaza 4-6 zile, dupa care se lasa o pauza de 8-10 zile. Decoct concentrat din 25 g de herba uscata in 500 ml de apa rece; se fierbe 30 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 2 ceaiuri pe zi pentru a combate enurezisul. Macerat din 20-30 g de herba uscata in 1 litru de vin alb; se lasa Ia macerat 12-24 ore, dupa care se consuma cate 2-3 cesti pe zi in caz de hemoragii interne si uterine. Pulbere din herba uscata din care se ia cate un varf de cutit, de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu rol mineralizant in tuberculoza pulmonara, carii dentare si unghii friagile.

Forme de utilizare externa: Decoct din 100 g de herba uscata Ia 1 litru de apa rece; se fierbe 10 minute, se strecoara si se fac bai pentru picioare urat mirositoare si cu transpiratie excesiva sau se aplica sub forma de comprese fierbinti in contuzii, rani, panaritiu, ulceratii, herpes, eczeme zemuinde. Pentru matreata, se spata parul zilnic cu decoct din coada calului, dupa care se maseaza pielea cu ulei de masline. Sub forma de gargara se foIoseste in caz de amigdalita, stomatita, gingivita, afte, eroziuni bucale si hemoragii nazale severe. Decoct concentrat din 500-1.000 g de planta proaspata Ia 1 Iitru de apa rece; se fierbe 30 minute si se foloseste ca hemostatic si antiseptic sub forma de comprese in sangerari, hemoroizi, pruritg, panaritiu, utcere varicoase, plagi, leziuni canceroase. Tinctura din 10 g de herba proaspata in 75 ml de alcool de 40°; se macereaza Ia soare sau in loc cald, timp de 14 zile, se agita zilnic, se strecoara si se frectioneaza picloarele cu miros neplacut si transpiratie excesiva.

Suc din planta verde se aplica pe ulcere varicoase, eczeme, ulceratii, rani zemuinde, pentru a grabi vindecarea. Pulbere din herba uscata, macinata si cernuta, aplicata pe leziuni grave si ulcere varicoase, avand rol cicatrizant si epitelizant. Cataplasme fierbinti si bai de sezut facute seara, inainte de culcare, timp de 15-20 minute, avand efecte antiseptice, astringente si rezotutive in caz de leucoree, incontinenta urinara, inflamatia ovarelor, dureri musculare, dureri post-operatorii ortopedice, discopatii, rigiditatea coloanei vertebrate, derpresii, manii, irascibibitate. Baia se prepara din 100 g de herba proaspata in 1 litru de apa rece; se lasa sa macereze peste noapte, se incalzeste pana Ia fierbere si se dauga in apa de baie, unde se sta 20 minute scufundat cu regiunea rinichilor in apa. Dupa baie nu se sterge corpul, ci se infasoara intr-un halat si se sta in pat timp de o ora pentru transpiratie.


coada calului tuberculoza antiseptic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006246 (s)