News Flash:

CNAS: Peste 7 milioane de lei, recuperati de la spitalele unde s-au gasit nereguli

9 Iulie 2014
563 Vizualizari | 0 Comentarii
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a dispus, in urma neregulilor gasite la controale facute in 77 de spitale ce au sectii de chiurgie, recuperarea a peste 7 milioane de lei de la unitatile sanitare care au facut raportari eronate.
Controalele au fost facute la 77 de spitale din toata tara, in perioada 5-30 mai, de echipe formate din reprezentanti ai CNAS, ai caselor de asigurari de sanatate judetene/municipiului Bucuresti si ai directiilor de sanatate publica judetene/municipiului Bucuresti.
"Pentru neregulile constatate in urma controalelor au fost dispuse sanctiuni pentru lunile in care s-au inregistrat aceste situatii, respectiv retinerea unor sume calculate prin aplicarea unui procent de 1%, respectiv 3% la valoarea de contract aferenta lunilor respective, precum si recuperarea contravalorii FOCG-urilor (Foilor de Observatii Clinice Generale - n.r.) si FSZ-urilor (Foilor de Spitalizare de Zi - n.r.) identificate ca raportate eronat, in cuantum de 7.078.439 lei", precizeaza CNAS.
Potrivit CNAS, in urma actiunii de control, in 37 de spitale au fost constatate neconcordante intre datele din FOCG/FSZ si criteriile de internare pentru cazurile de spitalizare continua sau de zi, cum ar fi: urgentele medicale nu s-au regasit consemnate in evidentele UPU/CPU sau aveau bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/bilet de internare; codurile de boala raportate spre decontare nu s-au incadrat in lista urgentelor medico-chirurgicale, cele mai multe dintre acestea fiind servicii medicale efectuate la cererea pacientului.
CNAS mai precizeaza ca in 60 de spitale au fost constatate deficiente referitoare la modul de intocmire si completare a FOCG/FSZ, iar 33 de unitati sanitare nu au intocmit decontul de cheltuieli care se elibereaza pacientului pentru serviciile medicale prestate. "Conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1100/2005, acest document (decontul - n.r.) trebuie intocmit la externarea pacientului in trei exemplare, din care un exemplar se inmaneaza pacientului, unul ramane anexat la foaia de observatie, iar al 3-lea exemplar se transmite si se pastreaza la compartimentul financiar-contabil. Au fost identificate situatii in care decontul de cheltuieli din FOCG nu include si valoarea investigatiilor paraclinice (analize de laborator, examene radiologice si investigatii de inalta performanta) suma aferenta acestora fiind zero, desi exista investigatii paraclinice efectuate in laboratoarele proprii ale spitalului", arata sursa citata.
In 22 de unitati sanitare controlate, echipele de control au constatat faptul ca, pana la data efectuarii controlului, nu au fost raportate catre CAS listele de prioritate a cazurilor programabile, conform prevederilor Ordinului MS/CNAS nr. 423/191/2013. Acest ordin prevede ca, pentru incadrarea in sumele contractate cu casele de asigurari de sanatate, spitalele vor intocmi liste de prioritate pentru cazurile programabile, daca este cazul, cu exceptia cazurilor de urgenta medico-chirurgicala, a cazurilor care necesita internare in sectiile de obstetrica si neonatologie si a bolilor cu potential endemo-epidemic. Odata cu raportarea ultimei luni a fiecarui trimestru, spitalele au obligatia sa depuna la casa de asigurari de sanatate numarul cazurilor programate aferente trimestrului respectiv.
Pe de alta parte, mai precizeaza CNAS, au fost identificate situatii in care au fost efectuate servicii medicale la cererea asiguratului, contra cost, care au fost totodata raportate, validate si decontate de CAS in aceeasi luna. Tot in cadrul acestor spitale au fost intocmite pentru acelasi pacient, in aceeasi zi, atat FOCG cat si FSZ, acestea fiind, de asemenea, raportate, validate si decontate de CAS in aceeasi luna.
De asemenea, in unele spitale, s-a constatat ca nu erau asigurate toate medicamentele si materialele sanitare pentru pacientii internati in regim de spitalizare continua.
"Neregulile constatate cu ocazia acestor controale ne demonstreaza ca nu toti furnizorii de servicii medicale inteleg ca banii din sistemul de asigurari de sanatate trebuie sa fie folositi in mod responsabil si eficient, in beneficiul pacientilor. Vom continua astfel de actiuni impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru a urmari modul in care sunt tratati pacientii si pentru a preveni risipa banilor din sistem", a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036193 (s)