News Flash:

Cladirile din centrul istoric al Timisoarei vor fi reabilitate cu fonduri europene

10 Septembrie 2015
1607 Vizualizari | 0 Comentarii
cladire istorica2
Timisoara are cel mai bogat patrimoniu de cladiri istorice, dar majoritatea celor aproape 15.000 de astfel de imobile sunt intr-o avansata stare de degradare. De zeci de ani, proprietarii lor nu au mai pus mana nici macar sa le intretina, daramite sa le repare fatadele. Nu ca interioarele ar arata mai bine! Dupa ce le-au fost furate de comunisti fostilor proprietari prin actul nationaliarii, toata splendoarea de cladiri a fost repartizata noilor activisti, cu functii in PCR. Medici, profesori universitari, dar si tovarase invatatoare, magistrati, secretare, directori de institutii agricole sau culturale ori administrative, simpli „cotieri”, dar cu rol insemnat in propaganda, au primit apartamentele din astfel de cladiri. Muncitorimea „neturnatoare” putea prinde, eventual, un subsol din aceste cladiri. 
Pana in 1989, fatadele mai erau intretinute de primarie, dar dupa 1990, mai ales o data cu retrocedarile si vanzarile repetate, noii proprietari nu au mai fost preocupati decat sa-si sporeasca veniturile prin afaceri imobiliare, scrie ziuadevest.ro
Primarii Viorel Oancea (el insusi locatar al unui astfel de imobil din Piata Operei) si Gheorghe Ciuhandu nu au fost interesati de fata orasului. Au avut alte preocupari mult mai interesante. Acum, primarul Nicolae Robu s-a trezit cu un patrimoniu de mii de imobile istorice care devin pe zi ce trece tot mai inutilizabile, pline de igrasie, ruinate, parasite si transformate in adaposturi pentru prostituate si aurolaci.
Edilul-sef are trecute pe lista prioritatilor de reabilitare palatele din Piata Victoriei, dar costurile sunt prea mari pentru a recurge la bugetul local, asteptand noul exercitiu bugetar unional, 2014-2020.
„Reabilitarea cladirilor de patrimoniu nu au fost cuprinse in vechiul exercitiu bugetar 2007-2013 si de aceea nu au putut incepe lucrarile la niciuna dintre cladiri. Dosarele pentru acestea vor fi depuse pe noul ciclu bugetar european, 2014-2020”, spune primarul Nicolae Robu. 
Fatadele palatelor multiseculare din centrul istoric al Timisoarei vor intra in reparatii in urmatorii ani, primul fiind Palatul Loffler din Piata Operei. Dupa acesta, vor urma alte opt imobile cu valoare de patrimoniu, situate in aceeasi piata. Intreaga Piata a Operei, declarata de Ministerul Culturii, in 2004, monument istoric, va fi reabilitata de primarie, iar locatarii din respectivele cladiri istorice vor fi obligati sa plateasca o anumita cota parte, in functie de venituri.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004884 (s)