News Flash:

Cladirea Operei din Timisoara intra in reparatii

9 Decembrie 2015
1261 Vizualizari | 1 Comentarii
opera timis
Palatul Culturii din centrul Timisoarei, cladire care gazduieste Opera Romana si Teatrul National Timisoara, va intra in sfarsit in reparatii, anul viitor. Acum se face licitatia pentru desemnarea unei firme care sa efectueze lucrarile. Intre timp, primarul Nicolae Robu isi pune intrebari daca… mai sunt statuile „ascunse” sub fatada, pentru ca le vrea expuse in fata cladirii.
Potrivit autoritatilor locale, a fost lansata licitatia pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice – SEAP. Vor fi lucrari doar la fatada, nu si in interior, desi in Sala Mare a Operei spectatorii „admira” aproape la fiecare concert igrasia de pe pereti. Se vor investi, asadar, din bugetul local, aproximativ 175.000 de euro, scrie tion.ro.
„Vrem sa facem o reabilitare a fatadei, pentru ca sunt degradari destul de importante care ies in evidenta si mai bine de cand am trecut la iluminarea artistica a fatadei. Nu sufera modificari fatada, se va pastra cea actuala. Eu am spus ca era foarte frumoasa fatada initiala, dar in acel context arhitectural pentru intreaga zona, dar intre timp zona a suferit modificari importante. A aparut Catedrala in partea opusa, cladirile din vecinatate sunt sensibil mai inalte. Sa nu uitam ca aceasta fatada este conceptia unui mare arhitect roman – Duiliu Marcu, cred ca e mai pertinenta optiunea lui, decat a unor necunoscatori, nespecialisti in domeniu, care, dintr-un anumit fundamentalism, se uita mereu in urma. Nimic nu este perfect pe lumea aceasta, nu trebuie sa ne intoarcem tot timpul strict la ceea ce s-a gandit intr-un anumit moment istoric”, a explicat Robu.
Edilul-sef nu stie insa sa spuna daca in fatada Operei mai sunt „ascunse” sub travertin cele doua statui care se aflau la un moment dat pe fatada principala.
„Este un subiect inchis cata vreme sunt eu primar, ca eu nu asum asa ceva, sa transformam fatada Operei. Dar acolo se spune ca sunt acoperite in nisele care au existat din formatul initial al fatadei cele doua statui. Se va cerceta daca ele sunt cu adevarat acolo, daca sunt, optiunea este sa se scoata afara. Trebuie parcurs tot lantul de aprobari pana la Ministerul Culturii. Eu cred ca ele trebuie puse in valoare prin postarea lor, pe postamente, de-o parte si de alta a Operei, la o anumita inaltime. Specialistii vor decide. Ideea mea este agreata de nume importante din cercul arhitectilor timisorenilor”, a precizat primarul.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006460 (s)