News Flash:

Circa 1.400 de francezi au plecat sau sunt dispusi sa plece pentru a lupta in Siria si Irak

12 Ianuarie 2015
1203 Vizualizari | 0 Comentarii
Aproximativ 1.400 de francezi sau rezidenti in Franta au plecat sau si-au demonstrat disponibilitatea de a pleca pentru a lupta in Siria si Irak, iar 70 dintre ei au murit in aceste lupte, a anuntat Guvernul.
"Sunt 1.400 de indivizi dispusi sa plece pentru a lupta in cadrul jihadului, pentru terorism, in Siria si Irak", a declarat premierul francez Manuel Valls, contactat luni de BFM TV/RMC.
"Aproximativ 70 de francezi sau rezidenti in Franta au murit in Siria si Irak in randurile teroristilor", a continuat el.
Aceste cifre reprezinta o noua crestere in raport cu estimarile oferite in urma cu cateva saptamani de Guvern, care vorbea de 1.200 de persoane implicate si 60 de morti.
La jumatatea lui decembrie, autoritatile au estimat ca dintre cei 1.200 de francezi sau rezidenti in Franta implicati in filiere jihadiste, 390 sunt in prezent "in zona", iar 231 in tranzit catre Irak si Siria. In plus, ele estimau ca 234 de persoane au parasit Siria, dintre care 185 s-au intors deja in Franta.
"Aceasta reprezinta o crestere majora intr-un timp scurt: erau circa 30 de cazuri cand am devenit ministru de Interne (jumatatea lu 2012), iar astazi sunt 1.400", a dezvaluit Manuel Valls.
Cei doi presupusi autori ai atacului de la saptamanalul satiric Charlie Hebdo, Cherif si Said Kouachi, au facut parte "fara indoiala" dintre cei care au plecat pentru a se "forma pentru moarte si teroare", a subliniat premierul.
In schimb, al treilea barbat care a comis atentate, Amedy Coulibaly, "nu a plecat niciodata, nu era in vizorul serviciilor de informatii", a adaugat el.
Franta s-a confruntat in 2014 cu o explozie a numarului de ucenici jihadisti dispusi sa plece in Siria si Irak, cu riscul ca acestia sa revina pentru a desfasura actiuni teroriste pe teritoriul sau.
Numarul francezilor sau al persoanelor rezidente in Franta implicate in filiere jihadiste s-a dublat de la inceputul anului, potrivit autoritatilor, care afirma ca au destructurat recent 13 astfel de filiere care aduceau candidati pentru jihad in Irak si Siria.
Franta este, alaturi de Belgia, una dintre principalele tari occidentale ca numar de voluntari care s-au alaturat gruparii Stat Islamic. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009392 (s)