News Flash:

Cinci persoane au fost retinute in dosarul de delapidare a SIF-urilor

9 Decembrie 2014
661 Vizualizari | 0 Comentarii
Printre persoanele retinute se afla Dragos Bilteanu, seful SIF Banat-Crisana, omul de afaceri Najib El Lakis (membru in CA de la SIF Banat-Crisana), Stere Gardan (actionar casa de brokeraj), avocatul Nicolae Mergeani si Adrian Victor Prodan (membru in CA de la SIF Muntenia). Acestia vor fi prezentati judecatorului cu propunere de arestare preventiva. Prejudiciul in acest dosar este estimat de procurorii DIICOT la peste 62,5 milioane lei. 
Procurorii DIICOT au efectuat luni 31 de perchezitii domiciliare in judetele Ilfov si Arad si in Bucuresti, actiunea vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate care a avut ca scop obtinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti prin delapidarea acestora. Gruparea este specializata in comiterea infractiunilor de manipulare a pietei de capital, delapidare si spalare de bani. La sediul DIICOT — Structura Centrala au fost audiate 25 de persoane, scrie ziuadevest.ro
"In perioada 2012—2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop obtinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/ traficarii), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societati nerezidente (offshore), controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, tocmai pentru a ascunde adevarata natura a provenientei acestora. In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/ 2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare", se arata intr-un comunicat al DIICOT. 
DIICOT precizeaza ca exista si suspiciuni ca membrii grupului infractional organizat s-au implicat si in operatiuni de manipularea pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013 la Bursa de Valori Bucuresti. "Mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat-Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale", se mai spune in comunicat. Beneficiarii acestor operatiuni au fost chiar liderii grupului, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF Banat-Crisana SA, prin detinerile directe/ indirecte peste limita impusa de prevederile legale, subliniaza procurorii.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 34 queries | Mysql time :0.048833 (s)