News Flash:

Cele mai bune alimente care combat stresul

14 Septembrie 2017
991 Vizualizari | 0 Comentarii
stres

Cu toții suntem stresați, însă modurile în care facem față stresului fac diferența. Gestionarea stresului poate fi un instrument important pentru asigurarea stării noastre de bine, deoarece prea mult stres ne poate afecta sănătatea fizică.

Una dintre aceste strategii de îndepărtare a stresului constă în modul în care îți stabilești dieta zilnică. Știi care sunt acele alimente care înlătură stresul? De exemplu, un bol cu fulgi de ovăz îți poate ridica nivelul de serotonină, o substanță chimică ce reconfortează creierul. Alte alimente pot reduce nivelurile de cortizol și adrenalină, hormoni ai stresului care pun stăpânire pe organismul tău câteodată. O dietă sănătoasă poate acționa împotriva stresului prin consolidarea sistemului imunitar și scăderea tensiunii arteriale.

În acest articol vei descoperi o listă de 13 alimente care combat stresul și care sperăm să îți fie de ajutor:

1. Avocado

Aceste fructe cremoase protejează organismul împotriva stresului. Pe lângă aportul de luteină, beta-caroten, vitaminele B și E, avocado este bogat în glutation, o substanţă care blochează absorbţia intestinală a unor grăsimi care cauzează stres oxidativ. De asemenea, avocado conţine cea mai mare cantitate de folaţi față de oricare alt fruct.  Trebuie avută, însă, grijă la controlul porțiilor, dat fiind faptul că, deși este doar un fruct, acesta este considerat și o sursă de grăsimi. Feliat subțire și introdus în diverse sandvișuri, avocado aduce un plus de savoare gustării tale.

2. Carne de vită hrănită cu iarbă

Carnea de vită hrănită cu iarbă are avantaje net superioare deoarece nu conține hormoni, antibiotice sau alte substanțe chimice. Conține anti-oxidanți precum vitaminele C și E, betacaroten, acizi grași Omega3 etc. Consumul cărnii de vită hrănită cu iarbă este asociat cu un risc scăzut al unor afecțiuni medicale precum cancerul, boli cardiovasculare, boală inflamatorie, dar și depresia.

3. Ceaiul de mușețel

Acesta este probabil unul dintre cele mai recomandate ceaiuri liniștitoare înainte de culcare. Efectele sale liniștitoare au fost demonstrate și de cercetători. O echipă de specialitate de la Universitatea din Pennsylvania a testat suplimente din mușețel pe un grup de 57 de participanți cu tulburări de anxietate generalizată, timp de 8 săptămâni, și au constatat o scădere semnificativă a simptomelor de anxietate. De asemenea, potrivit descoperirilor echipei de cercetători de la Universitatea Maryland Medical Center, există dovezi că, pe lângă calmarea nervilor, mușețelul stimulează somnul.

 4. Ceaiul verde

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois confirmă faptul că, pe lângă protejarea organismului împotriva cancerului, ceaiul verde constituie un stimulator cerebral, care îmbunătățește performanțele intelectuale. Se recomandă a se bea 2 cești în fiecare zi.

5. Ciocolata

Pe lângă antioxidanții sănătoși pe care îi conține și care o propulsează în topul listei alimentelor sănătoase pentru inimă, ciocolata are o legătură de necontestat cu dispoziția noastră. Un studiu recent desfășurat în cadrul Universității din Carolina, San Diego raportează că atât femeile, cât și bărbații mănâncă mai multă ciocolată pe măsură ce cresc simptomele depresive. În acest sens, există dovezi că ciocolata într-adevăr te face să te simți mai bine.

Ciocolata neagră, în mod special, scade tensiunea arterială, aducând un sentiment de liniște. Aceasta conține mai mulți polifenoli și flavonoli – două tipuri importante de antioxidanți – decât unele sucuri de fructe.

6. Fructele de pădure

Murele, căpșunile, zmeura și afinele sunt bogate în vitamina C și s-a demonstrat că sunt de un real ajutor în combaterea stresului, murele având, în același timp, cele mai ridicate niveluri de antioxidanți.  In cadrul unui studiu, un grup de cercetători germani a solicitat unui număr de 120 de persoane să țină un discurs, după care să rezolve probleme dificile de matematică. La finalul acestor teste, persoanelor cărora li s-a administrat vitamina C au înregistrat niveluri mai reduse ale tensiunii arteriale și ale cortizolului (hormonul stresului).

7. Fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz determină creierul să producă serotonină, o substanță chimică care te face să te simți bine, cunoscută sub denumirea de “hormonul fericirii”. În afară de proprietățile antioxidante, serotonina creează un sentiment liniștitor cate te ajută să depășești stresul.

8. Nucile

Pe lângă savoarea dulce și plăcută, nucile îți pot oferi și o îmbunătățire a proceselor cognitive. Ele conțin acid alfa-linolenic, un tip de acid gras esențial Omega3, precum și alți polifenoli care previn pierderea memoriei și îmbătrânirea creierului.

9. Nucile acaju

Sunt ideale pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus deoarece reprezintă o combinație satisfăcătoare de proteine și grăsimi. Nucile acaju sunt o sursă foarte bună de zinc. Studii recente ne arată că niveluri scăzute de zinc sunt asociate cu anxietate și depresie. De vreme ce organismele noastre nu au capacitatea de a păstra rezerve de zinc, este foarte important să îți asiguri necesarul zilnic.

10. Portocalele

Altă bombă de vitamina C, consumul de portocale, dar și de clementine, minole, mandarine, stimulează nu doar imunitatea, ci și sănătatea noastră mentală.

11. Sparanghel

Fiert sau crud, în salate sau preparat la grătar, sparanghelul este foarte bogat în folaţi, care sunt esenţiali în păstrarea calmului în orice situaţie.

12. Stridiile

O porție de stridii asezonate cu lămâie îți pot oferi un aport important de zinc organismului tău deoarece este cel mai bogat aliment în această substanță minerală.

13. Usturoiul

Și usturoiul conține antioxidanți, substanțe chimice care neutralizează radicalii liberi (particule care afectează celulele noastre, produc boli și favorizează îmbătrânirea) sau care pot reduce sau chiar pot împiedica afecțiunile pe care le pot provoca radicalii liberi. Alicinul, unul din compușii usturoiului, are un rol benefic în bolile inimii, cancer și chiar în cele mai banale răceli.  Dat fiind faptul că stresul slăbește sistemul nostru imunitar, putem spune că avem nevoie de prieteni precum usturoiul.


1 avocado 5 ciocolata 8 nucile 10 portocalele 11 sparanghel
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007843 (s)