News Flash:

Cel mai ingenios plan de evadare din timpul Holocaustului

4 Iulie 2016
1579 Vizualizari | 0 Comentarii
s560x316 tunel 1
Arheologii au descoperit un tunel sapat cu mana in zona unui sit al masacruluidin timpul Holocaustului.

O echipa de cercetarori si cartografi au afirmat ca au descoperit un tunel secret, care pare a fi sapat cu mana de catre 80 de evrei, care voiau sa evadeze din lagarul de exterminare nazist. Situl din LituaniaPonar, detine un numar masiv de gropi funerare si morminte. Peste 100.00 de oameni au fost omorati, iar cadavrele lor au fost aruncate in gropi comune sau arse in timpul Holocaustului. Folosind radarul si undele radio, specialistii au scanat nivelul subteran al pamantului si au descoperit un tunel lung de 38 de metri la doi metri adancime.

In 2004, o echipa de cercetatori a incercat sa descopere structura, dar nu au gasit decat o intrare, insa noile descoperiri dezvaluie intreaga structura a tuneluilui, de la intrare pana la iesire. De asemenea, s-au descoperit probe ale  efortului prizonierilor de a evada.

,,Nu numai ca am rezolvat unul dintre cele mai mari mistere, ale unei evadarii din timpul Holocaustului. Am descoperit si numarul de gropi comune in care erau aruncate cadavrele,'' a declarat Richard Freund, arheolog la Universitatea din Hartford, Connecticut.

Vezi si Cea mai veche baza navala din Grecia Antica, descoperita

Dr. Freund, impreuna cu echipa de productie NOVA, vor lansa un documentar anul viitor, care dezvaluie o alta groapa comuna care contine cenusa a peste 7.000 de persoane, aceasta ar fi a doisprezecea groapa comuna din zona Ponar, cunoscuta astazi sub denumirea de Paneriai. Intre 1941 si 1944, sute de evrei din imprejurimile orasului Vilnius, astazi cunoscut ca Ierusalimul lituanian, au fost adusi in Ponar pentru a fi ucisi.

Vezi si Descoperire uluitoare a unui pescar - provine din Epoca Bronzului


,,Cred ca zona Ponar este punctul zero al Holocaustului. Pentru prima oara am descoperit crime sistematice realizate de nazisti si asociatii lor,'' a adaugat Freund. Conform dr Freund, evenimentele de la sit au avut loc cu sase luni inainte ca nazistii sa utilizeze camerele de gazare, potrivit descopera.ro.

Peste 100.000 de persoane, dintre care 70.000 de evrei, au murit in zona Ponar. In 1943, cand a fost clara preluarea Poloniei de catre sovietici, nazistii au incercat sa-si acopere faptele. Au fortat un grup alcatuit din 80 evrei sa dezgroape cadavrele, sa le arda si sa ingroape cenusa. In aceea perioada, grupul purta denumirea de ,,Leichenkommando'' (unitatea cadavru). Unul dintre prizonierii evrei care facea parte din grup si-a dezgropat sotia si doua surori. Grupul stia ca dupa ce isi vor termina treaba vor fi executati si arsi la randul lor, asa ca au creat un plan de evadare.

Jumatate din grup si-a petrecut peste 76 de zile sapand un tunel  printr-o groapa comuna, folosindu-si doar mainile si lingurile gasite printre cadavre. In noaptea de 15 aprilie 1944, detinutii stiau ca va fi o noapte intunecata, asa ca sau furisat prin intrarea tunelului si au fugit in padure. Zgomotul i-a alertat pe gardieni, care au plecat in cautarea lor cu arme si caini de vanatoare. Dintre cei 80, 12 au reusit sa scape, iar 11 dintre ei au supravietuit 11 razboiului.

Dr Freund a reusit sa localizeze tunelul confruntand marturiile supravietuitorilor.

Pentru a nu distruge structura tunelului, echipa a folosit unelte non-invazive, precum tomograful electric (ERT) si radarul de penetrare al solului 

,,Am utlizat tomograful electric pentru a descifra cat mai bine zona prin care trece tunelul. Suntem foarte increzatori ca am descoperit locatia exacta a tunelului,'' a declarat geofizicianul Paul Bauman.

 


Urmareste CULTURAL.BZI.ro pe FACEBOOK.COM


arheologii sit masacrului holocaustului tunel secret lituania ponar
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004918 (s)