News Flash:

"Cel Ales" ingroapa Romaniafilm !!!

11 Mai 2015
1492 Vizualizari | 0 Comentarii
RomaniaFilm
Sindicatul Liber "Romaniafilm" aduce la cunostinta mass-mediei situatia incredibila creata de conducerea Ministerului Culturii la RADEF Romaniafilm, prin lipsa de decizie a factorilor de raspundere din minister. Astfel, de la numirea in functia de secretar de stat a d-lui Bogdan Stanoevici (fost ministru delegat pentru romanii de pretutindeni) conducerea Sindicatului Liber "Romaniafilm" a transmis o multitudine de adrese prin care solicita rezolvarea, de urgenta, a situatiei create, inca din 2012, de catre Ministerul Culturii, care, prin Ordin de Ministru, a demis membrii Consiliului de Administratie de la RADEF. In 2013, prin sentinta judecatoreasca a instantei de contencios administrativ, definitiva si irevocabila, Ministrul Culturii a fost obligat sa revoce ordinul de ministru si sa revina la vechea componenta a CA-ului de la Romaniafilm, ceea ce nu a mai fost posibil, deoarece, membrii de drept ai CA-ului, dezgustati de ceea ce se intampla, si-au dat demisia, nemaidorind sa faca parte dintr-un CA atat de influentat de presiunile politice ale conducerii Ministerului Culturii, care nu doreste decat desfiintarea regiei si vanzarea activelor pe piata imobiliara.

Din pacate, dl. secretar de stat Bogdan Stanoevici, responsabil din partea Ministerului Culturii de cinematografia romaneasca, nu a gasit timpul necesar pentru a rezolva situatia de la Romaniafilm, de fiecare data motivand ca, ori nu este in tara, ori nu are un raspuns de la (deja celebrul) "Ionut" (n.a. ministrul culturii, dl. Ionut Vulpescu). In ultima perioada, pe dl. Stanoevici nu-l mai intereseaza (si cu atat mai putin nu-l mai preocupa) situatia din Ministerul Culturii, intrucat este in "pole position" pentru a fi numit la conducerea televiziunii publice.

Situatia actuala de la Romaniafilm este unica in istoria post decembrista a Ministerului Culturii. Astfel, dupa ce, din 2012 pana in prezent, regia nu are un Consiliu de Administratie legal constituit (in baza OUG 109/2011), dupa ce, tot din cauza unor decizii gresite ale conducerilor Ministerului Culturii, regia are (pe hartie) doi directori generali in functie, la data de astazi, exclusiv din vina actualei conduceri a Ministerului Culturii, RADEF Romaniafilm nu mai poate functiona legal, deoarece nu mai exista nici un director general cu drept de semnatura !

Prin indeplinirea termenului de 4 ani de la semnarea contractului de mandat a directorului general Marius Iurascu, acesta, in lipsa unui raspuns la multitudinea de adrese transmise conducerii Ministerului Culturii, nu mai are drept de semnatura. Cea de a doua semnatura apartine d-nei Elena Incrosnatu, aflata in concediu medical, deci in incapacitate temporara de munca. De mentionat este faptul ca regia se afla in proces cu un numar foarte mare de chiriasi, in temeiul Legii 303/2008, prin care acestia revendica dreptul de a cumpara activele respective si, la termenele de judecata, actiunea trebuie timbrata, in caz contrar, instanta judecand procesul in lipsa, ceea ce ar duce, automat, la pierderea proceselor prin netimbrare... No comment.

De asemenea, incepand din data de 5 mai, nu mai are cine sa semneze statele de plata pentru cei aproape 170 de salariati ai RADEF Romaniafilm dintre care peste 100 sunt membri de sindicat ai Sindicatului Liber "Romaniafilm". Astfel, prin lipsa de reactie a conducerii Ministerului Culturii si in special a secretarului de stat responsabil cu cinematografia, dl. Bogdan Dragos Aurelian Marian Stanoevici, regia este total blocata din punct de vedere functional, realizandu-se, in sfarsit, ceea ce se intentioneaza de o buna perioada de vreme, si anume desfiintarea acesteia pentru a se putea beneficia de vanzarea tuturor salilor si gradinilor de cinematograf catre rechinii imobiliari. Se pare ca aceasta strategie a Ministerului Culturii, care dureaza inca din 2012, va putea fi pusa in aplicare acum, avand in vedere faptul ca, prin decapitarea conducerii RADEF Romaniafilm, nici directorul general Marius Iurascu si nici membrii Sindicatului Liber "Romaniafilm" nu vor mai putea apara patrimoniul regiei, atat de dorit de marii dezvoltatori imobiliari.

Intrebarea noastra, legitima, este urmatoarea: Cine se va face responsabil de aceste greseli de management ale Ministerului Culturii ? Cine va raspunde, atat in fata legii cat si in fata milioanelor de romani care nu au unde sa se duca sa vada un film romanesc, romani care au platit din buzunarul lor bani, la Fondul Cinematografic al CNC, pentru ca dl. Bogdan Stanoevici sa devina "Cel Ales" ? Si, ca sa inteleaga si dl. Bogdan "Coco" Dragos Aurelian Marian Stanoevici, actualul secretar de stat la Ministerul Culturii, responsabil cu cinematografia romaneasca, cand esti "Cel Ales", trebuie sa mai fii si "Cel Responsabil", si, eventual, sa nu fii doar... "Cel Numit".

Pentru conformitate, Sindicatul Liber "Romaniafilm"va depune, in cursul zilei de luni, 11 mai 2015, petitii prin care va face cunoscuta situatia creata de actuala conducere a Ministerului Culturii la RADEF Romaniafilm, la Administratia Prezidentiala a Romaniei, la Senatul Romaniei, la Camera Deputatilor, la sediul central al PSD, la sediul central al UNPR, la sediul central al PC, la Comisia pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European, la Comisia pentru Educatie, Tineret, Cultura si Sport a Consiliului Uniunii Europene, la membrii programului Europa Creativa a Comisiei Europene, la Comisia pentru Educatie, Tineret, Cultura si Cercetare a Comitetului Regiunilor si la toate sediile europene ale Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.

Consideram ca situatia creata la RADEF Romaniafilm de catre actuala conducere a Ministerului Culturii putea fi evitata, in cazul in care, Ministerul Culturii, in calitatea sa oficiala de minister sub a carui autoritate functioneaza regia:

- nu ar demis, ilegal, membrii CA de la RADEF, in 2012;

- ar fi organizat, in baza OUG 109/2011, concursul pentru numirea membrilor CA la RADEF;

- s-ar fi implicat, efectiv, in modificarea legislatiei incidente cinematografelor (OG 39/2005);

- ar fi initiat, impreuna cu Compania Nationala de Investitii, un program national de reabilitare si digitalizare a salilor si gradinilor de cinematograf;

- ar fi transformat RADEF Romaniafilm intr-o institutie care sa fie eligibila pentru atragerea de fonduri europene;

- ar fi initiat procedurile din Legea 303/2008, obligand consiliile locale care au preluat sali si gradini de cinematograf, sa indeplineasca obligatiile prevazute in lege;

- ar fi demarat demersurile stipulate in Legea 303/2008, prin care Ministerul Culturii este obligat sa preia inapoi activele care nu au beneficiat de investitiile asumate de catre consiliile locale sau care nu au respectat obligatiile asumate la predarea - primirea acestora;

- ar fi raspuns, oficial, la numeroasele adrese pe care le-a primit, in decursul perioadei 2012 - 2015 (de cand Ministrul Culturii a demis, ilegal, componenta CA al RADEF) din partea conducerii Romaniafilm, referitoare la situatia dezastruoasa a activelor aflate in administrarea acesteia;

Pentru toate aceste considerente, Sindicatul Liber "Romaniafilm" invedereaza conducerea Ministerului Culturii ca, incepand cu data de luni, 11 mai 2015, se afla in conflict deschis si ca se vor parcurge toate etapele prevazute in Legea 62/2011, culminand cu greva foamei pe termen nelimitat, pana la rezolvarea cererilor legitime ale membrilor sai de sindicat.

Conducerea Sindicatului Liber "Romaniafilm"

Presedinte         Vicepresedinte           Vicepresedinte

Maria Bikfalvi    Constantin Curelea   Tudor Apostol


Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006522 (s)