News Flash:

Cei mai buni mesteri olari din tara si-au dat intalnire la Cluj

10 Octombrie 2013
2298 Vizualizari | 0 Comentarii

Prima editie a Targului National al Olarilor, care se desfasoara în Piata Unirii din Cluj-Napoca, reuneste mesteri renumiti din cele mai importante centre de olarit ale tarii - Horezu, Corund, Baia-Mare, Vadu Crisului, Leheceni, Codlea, Schitul Stavnic - si ofera iubitorilor de arta traditionala posibilitatea de a achizitiona piese de o rara frumusete.

La targ a venit si vestitul mester Cornel Sitar din Baia-Mare, cu piese remarcabile, printre care si un platou de colectie, reprodus dupa o piesa din secolul al XVIII-lea din zona Bistrita, si un altul din zona Chirpar, de ceramica saseasca. Ornamentele sunt fie inspirate din ceramica de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, fie din zona Baia-Mare. Cornel Sitar face obiecte din ceramica cu glazura ecologica, fara plumb.

'Ma trag dintr-o familie de olari - Petru si Florica Sitar. Avem o traditie de peste 80 de ani în arta ceramicii. M-am dedicat acestui mestesug de la 13 ani', spune Cornel Sitar, care a fost distins cu premiul special al 'Targului Olarilor' din Germania, iar piese valoroase realizate de el au ajuns în colectii de renume, precum cea a printului Akishino al Japoniei, al doilea fiu al împaratului Japoniei, sau a reginei Rania a Iordaniei.

Standul de la targ al mesterului Mathe Denes din Corund atrage atentia publicului cu vazele foarte mari, decorative. El spune ca olaritul este 'o munca obositoare, în care este nevoie de forta, îndemanare si cunostinte deosebite, iar cea mai raspandita tehnica de decoratie foloseste un corn de vita avand în varf o pana de gasca'.

Mesterul Balasz Sandor ne spune ca vasele în forma de cocos din ceramica realizata la Corund 'ar fi venit din Italia'. 'Dar sa stiti ca palinca noastra ardeleneasca sta tare bine în aceste cani cu model italian', afirma, cu umor, artizanul de la Corund.

'Cu multi ani în urma au venit clienti care ne-au cerut sa le facem vase în forma de cocos, dupa modele aduse de ei', explica, la randul sau, Bela Lorincz, care ne arata toate 'obiectele utile bucatariei', cu care a venit la targ - recipiente pentru condimente, linguri, cani, suporturi pentru servetele, cesti de cafea, untiere, dar si vase de flori si clopotei. Glazura alba pentru ceramica este importata din Germania.

La targ mai sunt prezenti si mestesugari profilati în alte domenii - broderie si prelucrarea artistica a lemnului.


piata unirii cluj-napoca stavnic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008156 (s)