News Flash:

Ceai de Salvie: Tratamente si modul de folosire corect

1 August 2016
1659 Vizualizari | 0 Comentarii
ceai salvie
Exista un vechi proverb ce spune « cine are salvie in grǎdinǎ nu mai are nevoie de medic ». Nimic mai adevarat,  salvia are numeroase proprietǎti benefice. In grǎdinǎ, alungǎ insecte ca musca morcovului sau fluturele de varzǎ, contribuind la cresterea morcovului, a verzei, a cǎpsunilor, rosiilor si maghiranului. 
Salvia uscatǎ, pusǎ in dulap, alungǎ insectele din locuintǎ. Uleiul esential de salvie este folosit in parfumerie iar frunzele de salvie sunt folosite cu succes in fitoterapie. In gastronomie este folositǎ pentru a condimenta carnea albǎ, in retetele cu branzǎ si in omlete.
Denumirea de salvia deriva din cuvintul latinesc ,,salvare” (a vindeca, a insanatosi). Din vechile carti despre plante medicinale reiese cit de mult era stimata pe vremuri salvia: „Cind Maica Domnului a trebuit sa fuga cu copilul Isus in fata lui Irod, a rugat toate florile de cimp sa o ajute insa niciuna nu i-a oferit adapost. Atunci s-a inclinat catre salvie iar aceasta i-a oferit refugiu. Sub frunzele sale dese, ocrotitoare, a adapostit pruncul in fata aprozilor lui Irod. Acestia au trecut pe langa ei fara a-i vedea. Dupa ce pericolul a fost depasit Maica Domnului a iesit din ascunzatoare si a vorbit afectuos salviei: «De azi inainte si pina in vecii vecilor vei fi o floare preferata a oamenilor. Iti dau putere sa vindeci oamenii de orice boala; salveaza-i de la moarte, cum ai facut si cu mine».” De atunci, salvia infloreste pentru salvarea si ajutorarea oamenilor.

Efectele salviei asupra sǎnǎtǎtii
Frunzele de salvie contin uleiuri volatile bogate in esente care se regǎsesc si in unele conifere, cum ar fi tuya, polifenoli si flavonoizi, tanin si un principiu activ cu gust amar, picrosalvina. Acestǎ bogǎtie de compusi activi conferǎ frunzelor de salvie proprietǎti in tratarea multor afectiuni.
Virtutile salviei au fost confirmate de famacologi  si au putut demonstra care principii active au rol in diferite afectiuni. A fost izolat salviolul, care are actiune tonicǎ asupra inimii si centrilor nervosi. Frunza de salvie contine un tanin special, cu efect astringent si antiinflamator, cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cercetǎtorii contemporani au descoperit mai nou o saponinǎ cu proprietǎti acide, un principiu amar, sǎruri de fosfor, o pentozǎ (un zahar aldehidic) si glutaminǎ, asparaginǎ si diversi compusi minerali. Medicii germani Madaus,  Schultz, si olandezul Van Swieten au demonstrat proprietǎtile antisudorale ale infuziei de salvie.  Salvia contine acid ursolic, ce actiune astringentǎ si antisepticǎ, care regularizeazǎ transpiratia.
Citeste si ce proprietati benefice are:
ο Untul de Shea
ο Ceaiul de menta
ο Ceaiul de Sunatoare
ο Ceaiul de Urzici
ο Ceaiul de Soc
ο Uleiul de Argan
ο Uleiul de Ricin
ο Scortisoara
ο Tinctura de marar
ο Ceaiul de Tei
ο Ceaiul de Coada Soricelului
ο Ceaiul de salvie
ο Ceiul de rozmarin
ο Ceaiul de paducel
ο Ceaiul de papadie
Pe de altǎ parte, acestia confirmǎ si actiunea stimulantǎ si nevroticǎ a acestui medicament vegetal si il recomanda impotriva asteniei nervoase cauzate de obosealǎ, impotriva surmenajului, in cazuri de slǎbiciune generalǎ, neurastenie,  digestie lentǎ. A fost folositǎ pentru tratarea unor tulburǎri neurovegetative: papitatii, atacuri de panicǎ, senzatii de ametealǎ fǎrǎ o cauzǎ organicǎ determinatǎ.
In ceea ce prieste afectiunile legate de organele genitale, existǎ cercetǎri realizate de medicii, biologii si farmacologii Asper, Flamm, Lesieux, Krosz-vyski, Leclerc si altii. Cercetǎrile lor au demonstrat cǎ salvia, in infuzie sau sub formǎ de extract, are o actiune de reglare a fluxului menstrual, descongestioneazǎ organele, calmand reactiile dureroase din timpul menstruatiei, ea avand o actiune beneficǎ si in cazul tulburǎrilor provocate de menopauza, deoarece contine estrogeni vegetali.
Pentru uz extern, infuzia de salvie este antiseptic, cicatrizant si descongestionant. Se aplicǎ sub formǎ de comprese pe plǎgi, ulcere, contuzii si inflamatii. Aceeasi infuzie este un remediu excelent pentru gingivite,  glosite,  periostite,  stomatite,  afte,  amigdalite si dureri in gat (sub formǎ de gargarǎ, de 5-6 ori pe zi)
ceai-salvieEste un coleretic,  adicǎ stimuleazǎ secretia de bilǎ. De asemenea, are actiune relaxantǎ si antispasticǎ asupra muschilor stomacului si intestinelor. Mestecarea frunzelor proaspete de salvie faciliteazǎ digestia. Proprietǎtile sale sunt utile in special in tratarea tulburǎrilor digestive ca: digestia lentǎ sau dificilǎ, balonarea, gazele intestinale. Salvia actioneazǎ si la nivel digestiv.  Calmeazǎ crampele stomacale si este gastroprotector in caz de arsuri gastrice.
Salvia este tonic, antiseptic, digestiv, depurativ, tratazǎ tusea si angina, iar bǎile cu salvie au effect antireumatic.
Este folositǎ pentru a opri lactatia, intensificǎ culoarea pǎrului. Salvia incetineste deteriorarea sistemului nervos si imbunǎtǎteste memoria. Se pare cǎ este eficientǎ si impotriva bolii Alzheimer, luptand impotriva scǎderii concentratiei de acetilcolinǎ.
Datoritǎ proprietǎtilor sale antiseptice, salvia incetineste dezontarea agentilor infectiosi, iar virtutile sale antioxidante diminuazǎ inflamatiile.
Salvia calmeazǎ herpesul labial, putant chiar sǎ il trateze, atunci cand este asociat cu un alt antiviral. Uleiul  de salvie amestecat cu ulei de lavandǎ, diluate si aplicate pe herpes si in jurul acestuia, vor impiedica proliferarea acestuia.
Ceai de salvie – beneficii
Salvia vindecǎ afectiunile benigne ale pielii si impiedicǎ formarea plǎcii dentare.
Consumati ceai de salvie
Intrebuintari principale ale ceaiului de salvie:
-intern: diabet; diskinezie biliara; faringite; brinsite
-extern: afte; stomatite; gingivite; abcese dentare.
Alte afectiuni unde se poate folosi cu succes ceai de salvie:
-intern: dispepsii; flatulenta; dismenoree; tulburari de menstruatie; colica si calculoza biliara; astenii; sudoratie nocturna exagerata; afectiuni circulatorii.
-extern: ten acneic si seboreic; rani cu puroi; transpiratia fetida a picioarelor.
Modul de preparare al ceaiului de salvie: adaugati 2 linugurite de salvie macinata si uscata la fiecare 200ml de apa, lasati sa fiarba la foc, dupa care acoperiti vasul cu un capac 15-20 minute.
Ceaiul de salvie are efect: antinevralgic, hipoglicemiant, coleretic, antisudorific, neurotonic, antiseptic si antiinflamator.
Ceaiul de salvie nu este recomandat femeilor gravide sau care alapteaza si bolnavilor de epilepsie.
Alte moduri de folosire a salviei
Infuzia de salvie: o liguritǎ defrunse se adaugǎ intr-o ceascǎ cu apǎ fierbinte si infuzati timp de 10 minute, bǎutǎ de 3 ori pe zi scade febra si stimuleazǎ sistemul nervos.
Decoctul de salvie: un pumn de frunze de salvie se fierbe intr-un litru de apǎ timp de 10 minute, apoi se foloseste ca si apǎ de gurǎ pentru gingii inflamate sau afte, pentru gargarǎ impotriva durerilor in gat, sau pentru comprese pentru uz extern.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006911 (s)