News Flash:

Ce trebuie sa stie orice parinte despre cancerul la copii

16 Aprilie 2018
913 Vizualizari | 0 Comentarii
copil

Cazurile de cancer sunt în crestere la nivel mondial, la toate categoriile de varsta, inclusiv la copii, iar principala cauza, spun expertii, trebuie cautata în dezvoltarea industriala. Cancerul pediatric - pe langa o crestere în numarul de diagnostice - cunoaste si o crestere în agresivitatea felului în care se manifesta: focare simultane de boala, mai multe organe afectate în acelasi timp sau o perioada de raspandire a maladiei mult mai redusa decat ce scria pana acum în cartile de medicina. 

De asemenea, specialistii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebelusi de o luna sau doua de viata. Cum ajunge un copil sa sufere de cancer? Ne explica dr. Inci Ayan, o specialista Acibadem, cu 30 de ani experienta în oncologie pediatrica.

"În primul rand, avem o componenta genetica ce predispune un copil la cancer. De exemplu, în cazul unei mame care are un istoric de cancer de san, diagnosticat la o varsta tanara, si are si rude (mama, bunica) cu cancer de san, este un indiciu clar ca starea de sanatate a copilului trebuie monitorizata, existand riscul aparitiei sarcoamelor. Apoi, exista si anumite boli care cresc riscul de aparitie a maladiei canceroase si anume boli congenitale ori sindroame imunodeficitare. 

Semnale banale care pot anunta un cancer

O alta cauza a aparitiei cancerului la copii o constituie anomaliile cromozomiale, care sunt asociate cu risc mai mare de leucemie, de exemplu, sau de limfoame", spune dr. Ayan.

Dincolo de bagajul genetic, exista anumite virusuri cu care copilul intra în contact si care îl pot predispune la cancer.
 "Hepatita B, de exemplu, poate declansa cancer la ficat. Sau virusul Epstein Barr, care este o infectie foarte frecventa la copii, care, în anumite cazuri, poate duce la aparitia limfoamelor sau la un alt tip de cancer, carcinomul nazofaringian. Un alt virus cu o reputatie nefasta este virusul HPV. Hepatita C, de exemplu, în anumite parti ale globului, precum zona mediteraneana sau tarile africane, poate duce la aparitia limfoamelor", afirma specialista spitalului Acibadem Maslak.

 Mediul în care crestem copilul poate juca un rol?
„În ultimii 10 ani, am remarcat o crestere a incidentei cancerelor la copii si o cauza este productia industrializata. Fertilizatorii, hormonii de crestere care cresc productivitatea, dar ingestia lor are efecte nocive asupra genelor, producand mutatii periculoase, oncongene. Poluarea, inclusiv cea asociata cu utilizarea tehnologiei de ultima generatie (telefoane, tablete) poate creste frecventa cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame). si, tin sa subliniez, fumatul, atat în cazul mamei, cat si al tatalui, poate provoca aparitia sarcoamelor la copil, în comparatie cu copii proveniti din familii nefumatoare", avertizeaza medicul turc.

 Expertul în oncologie pediatrica insista: cancerul pediatric se vindeca. Mai bine de 60% dintre copiii bolnavi de cancer pot fi salvati si se pot bucura apoi de o viata normala. Iar rata de succes creste pana la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce. Parintii, asadar, trebuie sa fie atenti la simptome.

"Este important sa nu exagereze anumite simptome, dar nici sa nu le ignore. În primul rand, trebuie sa stie ca un cancer pediatric este o afectiune acuta si asta înseamna ca trebuie sa se îngrijoreze daca un copil nu se simte bine pe parcurs de mai multe zile sau saptamani. Ne alarmam daca: face des infectii sau episoade de febra, este palid, pare anemic sau apar anumite pete, care sugereaza hemoragii la nivelul pielii, daca are episoade de sangerari nazale sau gingivita, durerile de cap anuntate prin crize de plans, episoade de varsaturi care pot anunta cresterea presiunii intracraniene, dureri de picioare în perioada de crestere.

De asemenea, mamele trebuie sa fie atente la eventuale umflaturi în zona fontanelelor, pe care le pot observa atunci cand alapteaza. Daca scad performantele scolare si puterea de concentrare, iarasi sunt semne ca este ceva în neregula la nivel cerebral", ne sfatuieste dr. Inci Ayan.

ALARMANT! Sute de copii mor de cancer in fiecare an in Romania!

 Pe langa importanta unui diagnostic timpuriu, mai exista o conditie cruciala pentru învingerea bolii: terapia potrivita primita în spitale cu experienta în oncologia pediatrica si care dispun de tehnologie cat mai avansata. si asta înca de la început.

"În ultimii ani, am avut multi pacienti din Romania si ce am observat este ca, la început, veneau la noi pentru o a doua opinie, dupa ce initial au fost tratati în tara lor, dar boala a recidivat. Atunci cand boala reapare într-un interval scurt, este însa dificil sa mai poti salva viata pacientului. Cu cat apeleaza la abordarea multidisciplinara de tratament în fazele incipiente ale bolii, cu atat rata de supravietuire creste.

La Acibadem Maslak, spital cu departament dedicat oncologiei pediatrice, punem accent pe colaborarea perfecta dintre medicina nucleara (care poate analiza întreg corpul, printr-o singura investigatie numita PET-CT), anatomopatologie (care efectueaza biopsii, fara interventie chirurgicala, numai prin ultrasunete sau tomograf) si genetica. Pentru fiecare caz de cancer, asa numita board tumor - alcatuita din toti specialistii care gestioneaza un caz - se reuneste o data pe saptamana si discuta despre progrese. Aceasta colaborare permanenta si tehnica ultramoderna ne-au ajutat sa vindecam numerosi copii", declara dr. Ayan. 

sursa:doctorulzilei.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1279 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006462 (s)