News Flash:

Ce spunea parintele Arsenie Papacioc despre femei: Nu există “jumatatea mea”. E o expresie spusa la un pahar de vin; la o sticlăa de vin, pardon! ca sa nu zic la un butoi chiar”

14 August 2018
1472 Vizualizari | 0 Comentarii
Arsenie Papacioc

Patriarhul Dobrogei, asa a fost supranumit Parintele Arsenie Papacioc,  cel considerat unul dintre cei mai mari duhovnici romani si care a facut parte din “generatia de aur” a teologilor romani. Prigonit si inchis de comunisti, a stat in pustie cu parintele Cleopa, iar din 1976 a fost duhovnicul Manastirii “Sfanta Maria” – Techirghiol. A murit in 2001, la varsta de 97 de ani. Prin destinul sau martiric, parintele Arsenie a intruchipat raspunsul deplin al Bisericii in fata agresiunii comunismului.

Pastram multe invataturi de nepretuit, sfaturi de folos de la Parintele, asa cum sunt si cele ce urmeaza. „Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare in felul ei. Barbatul trebuie sa se plece sa o ia – adica sa-i arate eleganta, pretuire. Atunci floarea isi arata si mirosul, si calitatile ascunse, pentru ca tu ai stiut sa rascolesti adancurile si ai facut din ea ceea ce nu stia ea ca este. Femeia trebuie pretuita, sa stiti, pentru ca mai intai ne reprezinta o femeie in Imparatia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ti-e si frica sa vorbesti comparand-o pe ea cu oamenii.”

„Nu e o jumatate a ta, ci un tot al tau; tu esti tot, ea e tot. Nu exista grad de rudenie intre sot si sotie, pentru ca ei sunt una. Dumneavoastra ati vazut steaua lui David, evreiasca: sunt doua triunghiuri echilaterale suprapuse. Ea e facuta de David, care era omul lui Dumnezeu, si ea reprezinta fiinta omeneasca, care are calitatea calitatilor in creatia lui Dumnezeu: chip si asemanare cu El. Si de aceea l-a facut pe om intai ca un triunghi echilateral, cu baza in sus, pentru ca omul e tare in putere, apoi un triunghi echilateral cu baza in jos, care simbolizeaza femeia. Nu exista “jumatatea mea”. E o expresie spusa la un pahar de vin; la o sticla de vin, pardon! ca sa nu zic la un butoi chiar.”

„Floarea sta in glastra; baiatul trebuie sa umble sa si-o aleaga. Fata nu trebuie sa bata cararile baiatului, ci baiatul sa dea peste ea. Si apoi, voi trebuie mai intai de toate sa stiti sa pretuiti femeia foarte mult. Ea este o creatie a lui Dumnezeu extraordinara. Va dati seama ce putere are o femeie sa te scoata dintr-o stare amarata. Faptul ca un barbat stie ca acasa are parte de o iubire desavarsita il face sa munceasca, sa castige razboaiele, sa-si rezolve problemele. Sa stiti ca femeia nu gandeste simplu. Chiar daca nu e invatata, ea are o putere de patrundere deosebita si e mult mai realista decit un barbat. Ea are inca de astazi un sentiment pentru ziua de maine. Insa noi discutam, rationalizam niste lucruri, dar in iubire nu este nimic rational”.

 


patriarhul dobrogei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004733 (s)