News Flash:

Ce spune rectorul UV Timisoara despre rata mare a somajului tinerilor

16 August 2017
952 Vizualizari | 0 Comentarii
uvt2
Rectorul Universitatii de Vest Timisoara (UVT), deputatul liberal Marilen Pirtea, sustine ca rata mare a somajului in randul tinerilor din Romania este un indicator al ''slabei performante a masurilor guvernamentale'' si cere Executivului masuri corective in acest sens. 
''Rata mare a somajului in randul tinerilor din Romania este un indicator exact al slabei performante a masurilor guvernamentale. (...) O evaluare comparativa a situatiei Romaniei in privinta contextului economic in care se plaseaza generatia tanara si a insertiei acesteia pe piata muncii indica un deficit net de rezultate in cazul tinerilor din Romania, masurat atat prin conditiile de trai, cat si prin rata somajului'', arata Marilen Pirtea intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES. 
Potrivit acestuia, in actualele conditii economice defavorabile tinerilor, exprimate printr-o pondere de 30,7% din totalul tinerilor din Romania care traiesc in conditii de privare materiala severa (fata de o medie UE de 11,4%), este mai mult decat evidenta nevoia de interventie prin masuri guvernamentale pentru prevenirea crizei somajului la nivelul populatiei cu varste intre 18 - 29 de ani. 
Rata somajului in randul tinerilor de sub 25 de ani in Romania se situeaza, conform unui recent Raport al Curtii de Conturi Europene citat de rectorul UVT, la un nivel peste media europeana (medie situata la 18,8%), trecand in 2017 de 20%, desi Romania inregistreaza cea mai mica rata generala de somaj din UE (5,9%). 
Deputatul subliniaza ca, desi guvernarea PSD-ALDE a promis masuri active pentru incluziunea profesionala si sociala a tinerilor, aplicarea de catre aceasta a principalelor programe sustinute de UE pentru tineri, respectiv ''Garantia pentru tineret'' (masuri in primele patru luni de dupa incheierea scolii sau intrarea in somaj) si ''Initiativa pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor'' (program destinat regiunilor europene in care somajul tinerilor depaseste 25% in categoria 15-24 de ani), se afla intr-un impas major. 
''Cele doua programe europene prioritare, destinate ameliorarii ratei somajului tinerilor in Europa, nu se pot implementa de la Bruxelles, avand nevoie de guverne responsabile la nivelul fiecarei tari membre, iar Guvernul Romaniei demonstreaza prea putina implicare atat in privinta masurilor globale destinate adaptarii conditiilor socio-economice pentru o mai rapida insertie a tinerilor, cat si in privinta implementarii mai transparente si mai eficiente a programelor sustinute de UE prin intermediul ministerelor de linie'', detaliaza Marilen Pirtea. 
Segmentul cel mai vulnerabil, caruia i se adreseaza Garantia pentru tineret, este asa-numita categorie NEET, tineri care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare. A doua categorie cuprinde tinerii defavorizati localizati in zone cu rate mari ale somajului, pentru care se aplica Initiativa pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006158 (s)