News Flash:

Ce se intampla cu preturile energiei electrice si al gazelor naturale in aceasta iarna

21 Noiembrie 2017
1019 Vizualizari | 0 Comentarii
Toma Petcu

Ministerul Energiei se asteapta cel putin la o stagnare a energiei electrice, posibil chiar o diminuare, iar la gaze naturale nu a primit de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) semnale cu privire la o ajustare pozitiva, a declarat, luni, ministrul de resort, Toma Petcu, in cadrul unei conferinte de specialitate.

"Din tranzactiile care vor fi realizate pentru primul trimestru al anului urmator noi speram sa observam cel putin o stagnare a pretului, daca nu chiar o diminuare pentru ca sunt motive suficiente, vorbim de de energie electrica. Iar in zona de gaze, aceasta liberalizare trebuia foarte bine reglementata si stabilita de ANRE. Asteptam sa se realizeze acest lucru dupa care ANRE poate sa faca o analiza daca va fi necesara o ajustare de pret", a spus Toma Petcu.

Iarna incepe de marti, in jumatate de tara. Gazele si curentul se vor scumpi din nou

Acesta a precizat ca de la ANRE nu i s-a semnalat necesitatea unei ajustari pozitive.

"Ajustarile de preturi sunt strict politica ANRE. Acesta nu inseamna ca Ministerul Energiei nu a avut discutii permanente cu ANRE, cu fosta conducere si cu actuala conducere, despre ajustarea acestor preturi. In acest moment, asteptam sa vedem cum vor evolua licitatiile pentru primul trimestrul al anului urmator. Este foarte important ca in aceste licitatii sa vedem evolutia preturilor si preturile la care se inchid contractele, urmand ca, in functie de acest lucru si de evolutia pietei si de cantitatile suplimentare pe care eu le estimez de energie electrica cel putin din zona de hidro si eoliana, zona ieftina de productie a energiei, sa se resimta in preturi atat pe pietele secundare, cum este PZU, si de asemenea in tranzactiile pentru T1", a afirmat Toma Petcu, conform Agerpres.

De asemenea, acesta a spus ca orice modificare a preturilor de catre ANRE trebuie sa fie puternic justificata.

"Suntem foarte atenti si in zona de gaze pentru ca vorbim in aceasta perioada de o liberalizare totala, o liberalizare care ar fi trebuit sa fie reglementata de catre ANRE printr-o legislatie secundara. Acest lucru nu s-a intamplat la timp. Actuala conducere a ANRE, asa cum v-a comunicat, a demarat acest lucru si vrea sa elaboreze aceasta legislatie pentru a putea sa reglementeze foarte bine aceste tranzactii care se fac pe piata intre producatori si distribuitori. Suntem convinsi ca prin aceasta reglementare se poate stabili, din punctul meu de vedere, daca evolutia pretului necesita si se justifica o alta ajustare in zona de gaze. In acest moment, din discutiile pe care le-am avut cu ANRE, dumnealor nu sesizeaza ca ar fi cazul sa realizeze acest lucru", a declarat Toma Petcu la conferinta Focus Energetic.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005044 (s)