News Flash:

Ce sa iei cand te simti rau! Te ajuta imediat! Leac duhovnicesc, de mare efect, de la Sfintii Parinti!

5 Iunie 2018
2621 Vizualizari | 0 Comentarii
leac

In caz de necesitate (rau, frica, ganduri necurate, tulburare, suparare), in timpul zilei, ce se poate lua?
Daca persoana nu a mancat, poate lua anafura, agheasma mica, iar daca a mancat sa se unga cu ulei de la Sfantul Maslu sau agheasma pe frunte, sa se afume cu tarnoseala (tarnoseala este o bucatica de panza imbibata in ceara topita luata de la sfintirea unei biserici), sa aprinda tamaie.

***

De ce este folosit uleiul la taina Sfantului Maslu?
El este un semn al rugaciunii credinciosilor si al preotilor, al invocarii Harului Duhului Sfant asupra bolnavului. Este sfintit prin invocarea lui Dumnezeu si este binecuvantat de preoti de sapte ori, primind darul dumnezeiesc al vindecarii bolnavilor, iertarii pacatelor, impartasind totodata mila si indurarea lui Dumnezeu celui aflat in suferinta.
Sfantul Evanghelist Marcu ne spune despre ucenicii si Apostolii lui Hristos ca fiind trimisi sa propovaduiasca Evanghelia „scoteau multi demoni si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau” (Mc. 6, 13), prin urmare uleiul este simbol al milei divine, al insanatosirii trupesti si sufletesti. Uleiul era folosit inca din vechime, mai intai in Vechiul Testament cand regii erau unsi cu ulei la intronare, ca legamant cu Dumnezeu, preotii si profetii la fel, iar in Noul Testament dupa cum am vazut in Evanghelia Sfantului Apostol Marcu, se folosea de catre Apostoli la ungerea celor bolnavi pentru vindecarea lor si Sfantul Apostol Iacob intareste aceasta intrebuintare prin Epistola sa Soborniceasca: „De este cineva bolnav sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn in numele Domnului” (Iac.5, 15).

El este un semn al rugaciunii credinciosilor si al preotilor, al invocarii Harului Duhului Sfant asupra bolnavului. Este sfintit prin invocarea lui Dumnezeu si este binecuvantat de preoti de sapte ori, primind darul dumnezeiesc al vindecarii bolnavilor, iertarii pacatelor, impartasind totodata mila si indurarea lui Dumnezeu celui aflat in suferinta (Pr. Prof. Dr. Ene Braniste, „Liturgica speciala”). Asadar, acestea sunt motivele principale pentru care in Biserica Ortodoxa este folosit uleiul sau untedelmnul la savar?irea Tainei Sfantului Maslu, ca materie prin care Dumnezeu vindeca pe cei bolnavi.
Si pentru ca este sfintit, uleiul de la Sfantul Maslu in afara ungerii cu el al celor bolnavi, nu poate fi folosit oricum, ci numai in scopuri pioase si anume: se pune in candele sa arda si se poate folosi dimpreuna cu faina de la Maslu la gatirea unor paini pentru cel bolnav.

***

Sfaturi practice in biserica: Taina Sfantului Maslu – folosirea corecta a uleiului sfintit
Materia principala a Tainei Sfantului Maslu este uleiul (untdelemnul), care, prin rugaciunile si binecuvantarea preotilor, primeste darul dumnezeiesc al Sfantului Duh. Daca la slujba Sfestaniei se sfinteste apa ca materie principala a slujbei respective, la Taina Sfantului Maslu, invocarea Sfantului Duh se face pentru sfintirea uleiului. Chiar daca unii credinciosi (din nestiinta sau din pastrarea unor obiceiuri locale) aduc la Taina Sfantului Maslu faina, paine sau alte alimente, singura materie peste care se coboara harul Sfantului Duh este uleiul.

Uleiul sfintit la Taina Sfantului Maslu nu poate fi folosit oricum. Intrebuintarea corecta a acestui ulei sfintit reiese clar din rugaciunile rostite in cadrul slujbei: “ca si cei ce se vor unge cu untdelemnul acesta al innoirii…”; “sa aduci mila Ta peste untdelemnul acesta si peste cei ce se ung din el in numele Tau…”; “intocmeste-l spre tamaduirea celor care se ung din el…”.
Folosirea clara care reiese din cadrul rugaciunilor speciale este cea de ungere, caci vindecarea se datoreaza, practic, efectului ungerii cu acest ulei sfintit, ca ungere randuita prin excelenta ca taina a insanatosirii trupului.
Preotii care participa la aceasta Sfanta Taina, ei insisi folosesc acest ulei sfintit in mod expres spre ungerea celor care sunt prezenti la savarsirea Tainei Sfantului Maslu. Rezulta clar ca uleiul sfintit in cadrul Tainei Sfantului Maslu se utilizeaza absolut prin ungere. El nu poate fi folosit nicidecum la pregatirea mancarurilor sau intrebuintat in gospodarie.

Credinciosii trebuie sa fie atenti la cantitatea uleiului sfintit pe care vor sa-l foloseasca, caci prin ungere uleiul se consuma destul de greu. Singura exceptie care se accepta este aceea ca, daca avem prea mult ulei sfintit de la Taina Sfantului Maslu ori il pastram cu cinste la loc curat si purtam grija ca nu cumva sa se strice, il intrebuintam la candela in biserica sau in casele credinciosilor.
Surse: parohiamacin4.org; Pr. Razvan-George Topala, Ziarul Lumina; Doxologia.ro

preluat de pe ganduridinierusalim


sfantul maslu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005396 (s)