News Flash:

Ce nu ai voie sub nici o forma sa faci in Postul Craciunului

14 Noiembrie 2017
981 Vizualizari | 0 Comentarii
Postul Craciunului

Postul Craciunului este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume. Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti. Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii, scrie crestinortodox.ro.

Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Ce si cand mancam in Postul Craciunului

In Postul Craciunului, postim de carne, oua si branza. Lunea, Miercurea si Vinerea mancam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin.

Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.

Daca in zilele de Luni, Miercuri si Vineri praznuim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra (+), mancam untdelemn si bem vin; iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegam si la peste.

Martea si joia mancam peste, untdelemn si bem vin, cand cade in aceste zile: vreun sfant mare, hramul sau sarbatori cu rosu.

In ziua de Ajun se mananca tocmai seara si anume: grau fiert indulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au inchipuit – mai inainte – Nasterea lui Hristos. La Craciun, in orice zi ar cadea mancam de dulce.

MANCAM UNTDELEMN SI DEZLEGAM LA VIN la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea – caci in aceste zile se praznuiesc sfinti mai insemnati.

MANCAM PESTE: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului – 21 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea.

De asemenea, in Postul Craciunului mancam peste in Lunile, Miercurile si Vinerile acestui post, daca in aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.

In sfarsit dezlegam la peste in zilele cu sfinti insemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atat mai mult, cand Martea sau Joia se intampla hramul bisericii.

Ce nu e bine sa faci in Postul Craciunului

Parintele Arsenie Boca spune ca nu putem invinge ispitele decat prin infranarea poftelor. „Firea trupului fiind surda, oarba si muta, nu te poti intelege cu ea decat prin osteneala si foame, acestea insa trebuie conduse dupa dreapta socoteala, ca sa nu dauneze sanatatii.

Acestea il imblanzesc, incat nu se mai tine vrajmas lui Dumnezeu. Rugaciunea si postul scot dracii poftei si ai maniei din trup. Foamea imblanzeste fiarele.

Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte ca toata lupta aceasta sa nu se duca fara indrumarea unui duhovnic iscusit care stie a cumpani masura, trebuinta si putinta fiecaruia in parte”, a spus parintele, citat de crestinortodox.ro.

Preotii mai spun ca desfranarea este una dintre cele mai rele patimi. Cu toate acestea, desfranarea savarsita intre soti este uneori trecuta cu vederea, cei doi cautand a-si ascunde pacatele sub binecuvantarea lui Dumnezeu, primita in Taina Cununiei; trebuie stiut insa faptul ca harul lui Dumnezeu ii binecuvinteaza pe cei doi soti numai in cele duhovnicesti si firesti ale vietii, iar nu si in poftele cele rele.

Deoarece relatiile trupesti au fost lasate de Dumnezeu si pentru a ne feri de desfranare, acestea trebuie privite cu multa ingaduinta, spun preotii, mai ales acolo unde unul dintre soti este mai slab decat celalalt.

Nu de putine ori, din cauza refuzului unuia dintre soti, celalalt a savarsit preadesfranare, culcandu-se cu altcineva. Asadar, in Postul Craciunului, dorinta este buna cand priveste cu dragoste si mila neputinta celuilalt, iar nu cu mandrie si superioritate.


postul craciunului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 33 queries | Mysql time :0.005235 (s)