News Flash:

Ce norma de hrana ar putea primi politistii locali din Timisoara

20 Noiembrie 2014
1798 Vizualizari | 0 Comentarii
Incepand din 2015, politistii locali din Timisoara ar putea beneficia de o norma de hrana. Ar urma sa primeasca 24 de lei pe zi bani de mancare, daca alesii vor fi de acord cu aceasta initiativa. S-a facut si un calcul: ar fi nevoie de 2,5 milioane de lei pe an pentru hrana agentilor, adica peste 560.000 de euro. Autoritatile spun ca politistii locali trebuie sa-si faca meseria fie ploaie, fie vant sau canicula, se expun… „curentilor de aer”, au de-a face cu „animale periculoase” – si este dat exemplul cainilor fara stapan – si persoane „cu intentii antisociale”, sunt suprasolicitati fizic si psihic…
A fost elaborat deja un proiect de hotarare privind acordarea unei norme de hrana pentru personalul Politiei Locale Timisoara, care urmeaza sa intre in atentia consilierilor locali.
Reprezentantii municipalitatii spun ca, prin Ordonanta de Urgenta 65 din 2014, Legea Politiei Locale 155 din 2010 a fost modificata. Se prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, autoritatile administratiei publice locale le pot acorda politistilor locali, in limita bugetului aprobat, prin hotarare a consiliului local, o norma de hrana, conform Ordonantei de Guvern nr. 26 din 1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, scrie tion.ro.
Se prevede si posibilitatea ca, in loc de alimente gratuite sau mancare preparata, sa se primeasca valoarea financiara neimpozabila a normei de hrana.
Autoritatile locale spun ca norma de hrana nu poate fi acordata „in natura” la Politia Locala pentru ca s-ar ajunge la costuri mult prea mari.
„Asigurarea spatiilor de preparare hrana si servire masa, a spatiilor corespunzatoare pentru depozitare alimente, a dotarilor aferente acestora (mobilier, aparatura, echipmante, conditii de igiena etc.), precum si a personalului contractual (bucatari, lucratori in domeniul alimentatiei publice, gestionari, soferi etc.), majorarea consumul de combustibil si alte utilitati (gaz, energie electrica) implica un efort bugetar suplimentar la bugetul local care nu se justifica”, se precizeaza in referatul care insoteste proiectul de hotarare.
Valoarea financiara lunara se calculeaza prin inmultirea valorii zilnice a normei de hrana cu numarul de zile calendaristice din luna respectiva.
Iar reprezentantii primariei au facut si un calcul, plecand de la valorile stabilite pentru astfel de norme de hrana in legislatia in vigoare. Se precizeaza ca ar avea nevoie de un total de 5010 calorii/ per zi.
„In prezent se mentin in plata valorile financiare (neimpozabile) ale normelor de hrana aprobate prin Ordinul Ministerului Apararii Nationale nr. M.S. 117/2009, respectiv pentru Norma de hrana nr. 6 – 24 lei/ zi x 30/ 31 zile calendaristice = 720 lei/ 744 lei. In vederea acordarii normei de hrana personalului Directiei Politiei Locale Timisoara, estimam un necesar de cheltuieli de 2.503.440 lei/an (respectiv 208.620 lei/luna) a fi prevazut in bugetul institutiei pe anul 2015”, se mai arata in referatul proiectului.
Riscurile meseriei de politist local
Reprezentantii municipalitatii sustin ca acest drept a fost recunoscut, este in vigoare si produce efecte si la nivelul altor politii locale din tara, din Bucuresti, Galati, Ploiesti, Pitesti, Targu-Jiu, Targoviste etc.
Executivul Primariei Timisoara considera ca este „legal, necesar si oportun” ca politistii locali sa primeasca norma de hrana.
„Activitatea fizica intensa din teren, care presupune deplasarea pedestra, impune asigurarea unei diete echilibrate din punct de vedere caloric si nutritiv, proportional cu intensitatea efortului fizic depus”, motiveaza autoritatile.

timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006497 (s)