Unii dintre noi preferam sa mancam friptura ‘mai in sange', dar nu stim marele secret al acestui aliment. Pana acum ni s-a spus ca poate fi periculoasa pentru sanatate, dar specialistii contrazic aceasta teorie.
Indiferent cum preferati friptura, fie mai bine facuta sau "in sange", lichidul care se scurge din friptura este important atat pentru prepararea corecta a mancarii, cat si pentru sanatatea omului.
Totusi, lichidul nu este sange, ci apa amestecata cu o proteina mioglobina, care poate fi consumata fara teama, scrie curiosity.com. Rolul mioglobinei este de a ajuta la transportarea oxigenului la celulele musculoase.
In mod natural, aceasta are culoarea rosu, de aceea oamenii considera ca este sange. Mioglobina devine inchisa la culoare daca este expusa la caldura. De aceea friptura mai bine facuta nu mai este "sangerie", desi mai contine mioglobina.
Cum sa prepari friptura perfecta: tehnica simpla si extrem de eficienta pentru cea mai gustoasa carne
De asemenea, mioglobina determina culoarea carnii, cu cat aceasta este mai rosiatica/mai inchisa la culoare, cu atat contine mai multa mioglobina.
Animalele cu carne rosie isi folosesc mai mult musculatura, de aceea au mai multa mioglobina
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006215 (s)
Comentarii (0)