News Flash:

Ce afectiuni poate ascunde transpiratia excesiva si cum putem scapa de aceasta problema

9 Mai 2017
1332 Vizualizari | 0 Comentarii
transpira
Transpiri excesiv? La fel ca tine patesc 3% din romani. 
Este o stare neplacuta ce iti poate afecta atat viata sociala, cat si pe cea profesionala.
Practic, devii dependent de antiperspirante si de servetele, evitand sa dai mana cu oamenii sau sa apari in public.
Din fericire, stiinta a evoluat iar fenomenul neplacut poate fi acum tinut sub control, ne asigura specialistii de la clinica dermato-estetica Restylane Beauty Clinique

Ce este hiperhidroza?
Transpiratia excesiva sau hiperhidroza, asa cum este denumita in limbaj medical, reprezinta procesul fiziologic prin care sunt eliminate prin piele toxinele, rezultate in urma proceselor metabolice ale corpului uman. Pentru inceput, trebuie sa stii nu este o boala contagioasa.
Hiperhidroza poate aparea ca o reactie naturala de aparare a organismului, in conditii de caldura excesiva, bai indelungi in apa fierbinte sau efort fizic intens.
Pe de alta parte, poate fi generata de afectiuni fara o cauza stabilita sau sa apara ca manifestare a unor boli precum diabetul zaharat, instaurarea menopauzei, prezenta dereglarilor metabolice, afectiuni neurologice, cardio-vasculare, tumori etc.   
    
Transpiratia excesiva poate afecta persoana atat local - transpiratia talpilor, axilei, a palmelor sau a fetei - sau generalizata, afectand intregul corp. Aparitia brusca a hiperhidrozei reprezinta un semnal de alarma de care trebuie sa tii cont – este primul semn al infarctului miocardic, al intoxicatiilor, al hemoragiilor abundente, etc.          
Cauzele excesului de transpiratie sunt multiple, in consecinta tratamentul trebuie sa tina seama de fiecare dintre acesti factori!

Ce boli poate ascunde transpiratia excesiva
Transpiratia excesiva poate fi un simptom al unei afectiuni sau tulburari. Termenul medical folosit pentru transpiratii excesive este hiperhidroza. Hiperhidroza poate afecta tot corpul, dar in general apare la nivelul palmelor, talpilor, axilelor si in zona inghinala.
Hipertiroidismul (functia crescuta a glandei tiroide) si hipoglicemia (scaderea nivelului de glucoza din sange) reprezinta doua afectiuni in care apare transpiratia excesiva.
Stresul emotional sau evenimentele traumatizante sunt cauze psihologice de hiperhidroza. Consumul anumitor substante precum alcool, cafea sau alimente condimentate, pot, de asemenea, sa produca intensificarea transpiratiei. Adesea, femeile ajunse la menopauza pot prezenta transpiratii abundente.
Transpiratia poate fi un simptom al unor afectiuni grave ce pot pune viata in pericol, precum atacul de cord (infarctul miocardic).
Transpiratie excesiva - Cum o tratezi?
La indemana ta sunt antiperspirantele. In cazul hiperhidrozei axilare, acest tratament isi dovedeste eficienta rapid. Produsele mascheaza sau inhiba formarea mirosurilor neplacute si diminueaza cantitatea de transpiratie prin obturarea porului sudoral. Din pacate, insa, folosirea lor trebuie repetata continuu de-a lungul zilei pentru rezultate optime.
Citeste aici un scurt istoric al deodorantelor in 4 detalii interesante.
Tratamente naturiste pentru transpiratia excesiva
Un alt tratament ce iti poate oferi rezultate este cel naturist, pe care il poti urma in intimitatea casei tale, ori de cate ori simti ca este nevoie.
Terapia naturista foloseste infuzii, tincturi sau decocturi din salvie, arin negru, coada calului, salcie, stejar. Acestea inhiba relativ producerea sudorii, dar este ajutorul de care ai nevoie in eliminarea mirosurilor neplacute. Tratamentele naturale ofera rezultate rapide, dar nu persista in timp dupa incheierea curelor.
Curent electric contra hiperhidrozei
O alta metoda de tratament a hiperhidrozei este iontoforeza. Desi este un termen medical mult prea complicat, ce te-ar duce cu gandul la o scena din filmele SF, aceasta procedura se numara printre cele mai vechi forme prin care poti scapa de aceasta problema. 
Procedura este simpla: cu ajutorul curentului electric de joasa intensitate, o substanta ionizata trece prin pielea pacientului. Pe masura ce curentul patrunde prin tegumente si tesuturi, se diminueaza cantitatea de transpiratie eliminata. 
Curele dureaza 10-20 min/sedinta, iar intretinerea se face o data la 1-3 saptamani, in functie de cum raspunde organismul.        
Botox, tratament de top cu eficienta maxima!
Ei bine,  trebuie sa stii ca toxina botulinica este cea mai moderna si non-invaziva metoda ce blocheaza secretia glandelor sudoripare. Injectarea toxinei se realizeaza sub anestezie locala sau cutanata pentru un maxim de confort al pacientului. Procedura dureaza mai putin de o ora, in functie de zona ce urmeaza a fi tratata.
Efectul se instaleaza de la a 3-a zi pana maxim la a 10-12-a zi. Scapi de transpiratie 8-9 luni, in functie de locul si doza injectata, dar si de cum reactioneaza organismul fiecaruia. Este o procedura usor suportata de pacienti si cu o eficienta maxima.
Medicamentele, eficiente, dar cu reactii adverse
Mai exista si posibilitatea tratamentelor cu administrare orala - se folosesc cateva clase de substante medicamentoase cum ar fi:
Anticolinergicele (oxibutina, glicopirolat), dar aceste substante in timp pot dezvolta efecte secundare: tulburari vizuale, ameteli, deshidratarea mucoaselor
 
Beta-blocantele (propranololul), eficient in hiperhidroza indusa de stres. Printre efectele secundare aparute se enumara astenia, bradicardia, hipotensiunea arteriala.
Tratamentul chirurgical, riscant
Si, in ultimul rand, trebuie sa stii ca exista si posibilitatea apelarii la tratamente chirurgicale. Acestea constau in:
simpatectomia toracica (procedura chirurgicala) pe cale endoscopica, cu o mica incizie in zona axilara si anestezie generala. Metoda clamparii presupune intreruperea nervului, dar nu sectionarea lui (nervul ramane intact  din punct de vedere anatomic), astfel nu se mai transmit semnalele nervoase catre glandele endocrine.
 
incizia zonei axilare cu chiuretarea zonei respective si distrugerea tesutului glandular (zonele ce contin glandele endocrine). Dar exista riscul de hemoragie, infectare si recidivare a glandelor.
Alta metoda mai putin traumatica este prin lipoaspiratie: fie cu laserul, fie lipoaspiratia clasica. La fel, este indepartat tesutul glandular.
Eficacitatea tratamentului  chirurgical este de la 50% pana  la 90 %, dar este bine sa avem in vedere riscurile si complicatiile posibile.
Acestea sunt cele mai importante si eficiente metode prin care poti trata sau inhiba transpiratia excesiva. Alege sa te bucuri de viata si activitatile pe care le ai, fara sa fii stresat de o astfel de problema destul de usor de rezolvat.    

transpiri excesiv transpiratia excesiva
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006682 (s)