News Flash:

CCR a decis ca Legea de infiintare a Fondului Suveran de Investitii este neconstitutionala

18 Iulie 2018
876 Vizualizari | 0 Comentarii
marian ilie

Curtea Constitutionala a admis toate sesizarile formulate de Opozitie si presedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii, motivand ca un astfel de Fond trebuie infiintat prin hotarare de guvern, a anuntat presedintele CCR, Valer Dorneanu.
CCR a discutat, miercuri, pe marginea sesizarilor depuse de PNL, USR, PMP si de catre presedintele Klaus Iohannis la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii (FSDI). Argumentul principal oferit in obiectiile de neconstitutionalitate a fost ca o astfel de decizie care sa infiinteze Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) trebuie luata printr-un act al administratiei centrale, nu printr-o lege adoptata de Parlament.

Prin urmare, plenul Curtii Constitutionale a decis admiterea obiectiei de neconstitutionalitate asupra acestei legi, motivand ca FSDI poate fi infiintat prin hotarare de guvern, nu printr-un act normativ al Legislativului.

Pe 15 iunie, grupul Partidului National Liberal a depus o sesizare de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei, privind proiectul de lege care infiinteaza Fondului Suveran de Investitii.

"Intre forma adoptata de Senatul Romaniei, in calitate de prima camera sesizata, si forma adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, constatam existenta unor deosebiri majore de continut in privinta modului in care se constituie aportul de capital in natura prin adaugarea in forma adoptata de camera decizionala a 10 entitati economice (dintre care 4 entitati economice, antecitate, nu au fost avute in vedere nici in forma initiala a legii si nici dupa dezbaterea desfasurata in Senatul Romaniei)", se arata in sesizarea depusa de PNL.

Sesizarea a fost semnata de 66 de deputati PNL.

Pe 15 iunie, si USR a anuntat ca a contestat la CCR Legea de infiintare a FSDI, sesizare care va fi dezbatuta, miercuri, de plenul Curtii. USR argumenteaza ca a fost incalcat principiul bicameralismului in adoptarea Legii, prin faptul ca forma proiectului adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, este cu mult diferita de cea adoptata de Senat. De asemenea, partidul condus de Dan Barna mai sustine ca sunt incalcate atributiile Parlamentului, prevazute la art. 61 alin. (1) din Constitutie, deoarece infiintarea operatorilor economici nu poate fi realizata prin lege adoptata de Legislativ, ci de catre Executiv. Sesizarea a fost facuta de 51 deputati din USR, PMP si alesi neafiliati.

Totodata, USR mai arata in contestatia depusa la Curtea Constitutionala ca FSDI are parte de tratament juridic privilegiat, pentru ca Fondul este exceptat de la aplicarea a numeroase legi care au impact asupra operatorilor economici similari, iar acest lucru incalca principiului egalitatii in fata legii, prevazut la art. 16 alin. (1) si (2) din Constitutie.

Pe 4 iulie, presedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR in legatura cu Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii – S.A., sustinand ca al astfel de decizie trebuie realizata printr-un act al administratiei centrale, nu printr-o lege adoptata de Legislativ. Sesizarea de neconstitutionalitate formulata de seful statului catre judecatorii Curtii cu privire la neconstitutionalitate Legii care infiinteaza FSDI are sapte puncte.

Parlamentul a adoptat, pe 7 iunie, proiectul care infiinteaza Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Actionarul acestuia va fi statul roman, iar capitalul social se va ridica la 9 miliarde de lei.

Proiectul initiat de 181 de deputati si senatori PSD si ALDE are ca scop dezvoltarea si finantarea din fonduri proprii si din fonduri atrase, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, prin participare directa ori prin intermediul altor fonduri de investitii sau al unor societati de investitii, singur sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, inclusiv prin participarea in parteneriate public-private. Un alt scop al infiintarii FSDI este administrarea activelor financiare proprii, in vederea obtinerii de profit.

Legea a fost trimisa de catre Parlament spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis pe 16 iunie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005953 (s)