News Flash:

CC: Controlul judiciar, neconstitutional pentru ca restrange libertatea individuala

4 Decembrie 2014
1145 Vizualizari | 0 Comentarii
Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, joi, ca articolele din noul Cod de procedura penala care reglementeaza modul de aplicare a controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune sunt neconstitutionale, pentru ca restrang libertatea individuala, libera circulatie si viata intima.
Plenul Curtii Constitutionale a constatat ca, desi noul Cod de procedura penala include printre masurile preventive controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, nu prevede si durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.
"Caracterul exceptional al masurilor preventive, care implica restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, impune caracterul temporar, limitat in timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a retinut ca normele de procedura penala care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate contravin exigentelor articolului 53 din Constitutie", se arata in decizia CC.
Judecatorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolelor 211 - 217 din Codul de procedura penala, care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.211-217 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale, intrucat incalca articolul 53 din Constitutie referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale cu raportare la libertatea individuala (art.23), la libera circulatie (art.25) si la viata intima, familiala si privata (art.26)", conform deciziei Curtii Constitutionale.
Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Satu Mare.
Controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune au intrat in vigoare la 1 februarie. Mediafax.ro

curtea constitutionala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008391 (s)