News Flash:

Cat de nociva este branza topita

1 Mai 2016
1325 Vizualizari | 0 Comentarii
branza topita

In topul alimentelor care ne pun sanatatea in pericol, branza topita ar putea ocupa acelasi loc cu margarina. Ea nu ar trebui consumata de copii si tineri. Potrivit nutritionistilor, incazul unui consum frecvent si in cantitate mare, sarurile de topire - polifosfati si citrati - influenteaza metabolismul calciului si fosforului din oase, impiedicand fixarea calciului.

Branza topita este procesata indelung cu saruri de topire "pentru a dispersa proteinele din branza si pentru a le omogeniza, facand-o elastica si tartinabila".

Ceea ce se stie prea putin este ca aceste substante contin citrati si fosfati, compusi doldora de sare, astfel ca cele mai multe sortimente ajung lejer la 3 grame de sare la o 100 de grame de produs. "In conditiile in care cantitatea zilnica maxima pentru un copil este de 3 grame, iar pentru un adult- 5 grame. Si nu mancam doar branza topita", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie.

Si calitatea laptelui din branza topita este indoielnica. "Sunt practic niste resturi de lapte topite prin procese industriale care nu mai respecta structura branzei normale", explica si nutritionistul Stefan Ionut. 

O alta problema este cantitatea mare de grasimi "rele", care ingroasa arterele. "E-uri din branza topita pot modifica enzime. Copiii sunt mai expusi, pentru ca le afecteaza metabolismul de crestere", adauga nutritionistul.

Conform unui studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS), in compozitia branzei topite se afla pana la 13 aditivi.

"ANPCPPS a studiat etichetele si a aflat cate E-uri contin aceste produse. Din cele 61 de produse comparate, nu exista niciun sortiment de branza topita care sa nu contina E-uri. Astfel, gasim cinci produse care contin peste 10 E-uri si tot cinci produse care contin un numar minim de E-uri, respectiv doar doua", au precizat reprezentantii organizatiei.

"E 250 este un conservant care distruge microflora probiotica a copiilor, putand duce la prabusirea imunitatii acestora si la un risc mare de infectii. In plus, acest nitrit care se gaseste si in mezeluri poate forma nitrozanine, care cresc riscul de cancer. E315 este un antioxidant artificial-ertihorbat de sodiu, care este si incomplet evaluat. E 450, E 451, E452 si E331 aduc sodiu la greu. E 330 este acid citric care este in fond inofensiv, dar care poate ataca dintii", explica profesorul Mencinicopschi.

Regele E-urilor a fost gasit produsul Apetito Super Cremo Sunca (produs de Delaco),cu 13 E-uri, iar 12 E-uri au Apetito Super Cremo Mix (Delaco) și Vian cu sunca (Kaufland).

Cei mai putini aditivi (doi) sunt in Branza topita cu sunca (Gordon Prod), Branza topita cu ciuperci si plante aromatice (Gordon Prod), Branza topita cu smantana (Gordon Prod), Delaco branza topita light si Branza topita Albalact.

Efectele consumului de branza topita
Efectele sarii in exces din branzeturile topite merg de la boli de inima la anumite forme de cancer. "Iar fosfatii impiedica fixarea calciului in oase sau fac sa se depuna nefiziologic, ducand la formarea ciocurilor", subliniaza prof.dr. Mencinicopschi.


branza topita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006171 (s)