News Flash:

Cartoful dulce. 8 motive sa-l consumi mai des

1 Aprilie 2016
3119 Vizualizari | 0 Comentarii
cartof dulce
Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este o leguma originara din America Centrala. Sunt peste 400 de tipuri raspandite pe glob, aceasta leguma fiind una dintre cele mai vechi, care, totodata, aduce si multiple beneficii organismului.
Culoarea tuberculilor variaza de la violet sau rosu la galben pal sau alb, in functie de varietate, tip de sol, clima si mineralele continute de sol.

Cartofii dulci sunt extrem de sanatosi. Ei contin glutation, un compus careintareste sistemul imunitar si intervine in diferite etape ale metabolismului. Iata cateva motive pentru a manca mai des cartofi dulci:

Pastreaza inima sanatoasa
Cartoful dulce contine o mare cantitate de vitamina B6. Aceasta vitamina este cruciala pentru descompunerea homocisteinei, o toxina asociata cu procesul inflamator la nivelul arterelor si al vaselor de sange. Vitamina B6 mentine arterele flexibile, ceea ce face ca sangele sa circule mai usor.

In plus, cartofii dulci mai contin si mari cantitati de potasiu. Potasiul joaca un rol important in micsorarea presiunii sanguine prin eliminarea excesului de sodiu din corp si regularizarea echilibrului fluidelor. Este de asemenea un electrolit important care ajuta la regularizarea ritmului natural al inimii, si mentine functionarea normala a creierului si a sistemului nervos central.

Previne boli precum cancerul, Alzheimerul si Parkinson
Consumand un cartof dulce pe zi, vei tine la distanta boli precum Parkinson, Alzheimer sau cancer. Cercetatorii au descoperit recent o substanta in cartoful dulce care poate ajuta la prevenirea cancerului intestinal si al celui mamar

Previne diabetul 
Chiar daca este dulce, acest cartof are un indice glicemic mic si, gratie continutului de fibre, ajuta la stabilizarea nivelului optim de zahar din sange si la diminuarea rezistentei la insulina. In acest fel, previne diabetul.

Confera satietate o perioada lunga de timp, previne obezitatea
Cartofii dulci contin aproape de doua ori mai multe fibre decat alte tipuri de cartofi - 7 grame de fibre pe portie. Pe langa amidon, sunt o sursa de carbohidrati complecsi si fibre dietice, gratie carora confera senzatia de satietate pe o perioada mai mare de timp. 

Reduc inflamatiile, previn artrita si reumatismul
Aceasta proprietate este datorata vitaminelor C si B6, betacarotenului si magneziului. Mai mult, efectul anti-inflamator este activ atat la nivel intern, cat si la nivel extern.

In plus, cartofii dulci abunda in betacriptoxantina - substanta care previne afectiunile inflamatorii, cum sunt reumatismul si artrita. Cercetatorii afirma ca persoanele care consuma alimente bogate in betacriptoxantina isi pot diminua riscul formarii artritei cu pana la 50%. Cantitativ vorbind, pentru a vedea beneficiile, este suficienta o portie pe zi.

Amelioreaza ulcerul, previn constipatia
Cartofii dulci calmeaza durerile gastrice. Vitaminele B si C, potasiul, betacarotenul, calciul - toate ajuta calmarea disconfortului cauzat de ulcer si, in timp, chiar vindecarea. Fibrele naturale ajuta digestia si previn constipatia si aciditatea gastrica, de aici si efectul pozitiv asupra ulcerului.

Sunt o sursa excelenta de vitamina A
100 g de cartof dulce iti aduce 11.500 mcg de vitamina A, cu 40% mai mult decat morcovii. Practic, 30 g de cartof dulce acopera necesarul zilnic de vitamina A. Betacarotenul este convertit de organism in vitamina A, care ajuta la intarirea imunitatii, la sanatatea pielii si a membranelor care captusesc nasul, plamanii si intestinele. 

Sursa buna de vitamina C si E
100 g de cartof dulce furnizeaza organismului 25% din doza zilnica recomandata pentru vitamina C, dar si jumatate din doza zilnica de vitamina E. 

Cum poti beneficia de proprietatile terapeutice ale cartofilor dulci
Pentru a te bucura de toate beneficiile din cartofii dulci, evita sa le inlaturi coaja - multe dintre proprietatile lor de vindecare se gasesc in aceasta parte a radacinoaselor. De asemenea, adauga putina grasime naturala cand ii mananci, pentru ca aceasta ajuta la absorbtia betacarotenului. Gatitul la aburi este de preferat decat coacerea pentru ca pastreaza indicele glicemic scazut. 

cartoful dulce ipomoea batatas glutation potasiu previne diabetul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006092 (s)