News Flash:

Cartofii nu ingrasa, ba chiar te ajuta sa slabesti daca stii cum sa-i prepari

24 Ianuarie 2018
1108 Vizualizari | 0 Comentarii
cartofi

Este sanatos, hranitor, energetic, ba chiar este permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Cartoful este plin de vitaminele A, K (antihemoragica si antianemica), sulf (combate excesul de seboree si fier), riboflavina. Constituie una dintre principalele surse de vitamina C a francezilor, care consuma in jur de 120 kg de cartofi pe an de persoana.

Dr. Leon Binet a demonstrat ca aceasta leguma contine o substanta azotata, tuberina, care favorizeaza cresterea copiilor. Mai cu seama cartofii noi sint bogati in tuberina. De asemenea, o anumita substanta din coaja cartofului are capacitatea de a preveni atasarea bacteriilor de celulele organismului.

Cartofii nu-ti vor aduce kilograme in plus, daca stii cum sa-i prepari. Fierti in coaja si consumati dupa ce se racesc, asa te vor ajuta sa-ti mentii silueta, ba chiar si sa slabesti. Cercetatorii de la Institutul de studii alimentare din Statele Unite sustin ca aceasta forma de preparare termica pastreaza cele mai multe calitati terapeutice ale cartofului, fiind mult mai eficienta fata de prajire ori fata de fierberea dupa decojirea prealabila. In plus, dupa ce mancati o salata alcatuita din cartofi fierti si legume, se intensifica arderile grasimilor din organism.

100 de grame de cartofi fierti si raciti au doar 80 de calorii. Consumati cu coaja, devin mai satiosi si implicit potolesc mai repede senzatia de foame. Cartoful actioneaza asemeni unui supresor al poftei de mancare, fiind eficient in acest fel pentru scaderea in greutate. Cartofii fierti reusesc performanta de a nu periclita silueta si datorita unei substante speciale pe care o contin.

In plus aceasta substanta benefica poate chiar stimula eliminarea kilogramelor in plus. „Aproximativ 50% din nutrienti se afla in coaja. Aici se gasesc fibre alimentare si polifenoli (antioxidanti, n,r.). Daca ii lasam la racit, in ei se va genera o specie deosebita de amidon, cunoscuta astazi nutritionistilor ca amidon rezistent. Acesta se comporta ca o fibra alimentara si stimuleaza arderea grasimilor, crescand rata metabolismului bazal, chiar cu 20-30%”, sustine prof.dr. Gheorhe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Pastele fainoase nu ingrasa, daca stii cum sa le prepari
In ciuda avantajelor pe care le ofera, este total contraindicat consumul exlcusiv de cartofi fierti. Ei se pot combina doar cu legume fierte, gratinate sau in salata. Trebuie evitate combinatiile cartofi-paine, cartofi paste sau traditionala carne-cartofi. „Cartofii contin o cantitate mare de amidon.

Amidonul nu poate fi digerat de aceleasi enzime si in aceleasi conditii de pH ca si proteinele din carne”, precizeaza prof.dr. Mencinicopschi. Cartofii prajiti sunt total contraindicati, fiind adevarate bombe energetice pline si de substante cu potential cancerigen. Feriti-va si de cartofii frantuzesti, cu multa sunca, oua, cascaval si smantana, o portie din acest preparat depasind 800 de kilocalorii.


sanatos hranitor energetic vitaminele seboree fier
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1111 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005920 (s)