News Flash:

Carte de Mircea Cartarescu, arsa in semn de protest dupa aparitia acestuia in piesa "Despre smerenie"

11 Aprilie 2016
1373 Vizualizari | 0 Comentarii
cartarescu
Mircea Cartarescu a publicat duminica pe pagina sa de Facebook un clip incarcat pe reteaua youtube, in care un vandal da foc cartii sale, "Frumoasele straine". Vandalul anexeaza clip-ului mesajul: "in semn de protest fata de melodia trupei Taxi, in care Cartarescu a fost prezent, i-am ars cartea!".
Ulterior, scriitorul a adresat un mesaj, tot pe contul sau Facebook, in care indeamna la "ratiune, cu speranta ca totusi mai exista asa ceva la noi".
"Dragii mei, apelez din nou la ratiune, cu speranta ca totusi mai exista asa ceva la noi. Clipul formatiei ”Taxi” nu e in realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mantuirii Neamului, nici o teza de doctorat. E doar o poezie cantata. Clipul nu cere oprirea lucrarilor la catedrala si nu jigneste credinta nimanui. Nu e o pozitionare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanti sunt crestini ortodocsi, ca si mine. In clip e vorba de un om care-l cauta pe Dumnezeu. Nu-l gaseste in Catedrala din cauza spatiilor prea largi, dar il vede imediat intr-o biserica mica. E o metafora, nu o disputa ideologica si nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politica gen Huntington. Lemnul si spatiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimitatii actului de credinta. De fapt, toate acestea exista in textul cantecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu exista si in catedrala, cum exista pretutindeni, spune cantecul in mod expres si literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelenta) si nu la unul taios ideologic. In ceea ce ma priveste, o alta perspectiva nu ma intereseaza. Razboiul iscat din senin si prosteste din neintelegerea unui poem cantat nu e razboiul meu. Eu nu urasc nimic altceva decat ura (cum canta Bob Dylan). 
Sociologii vor avea mult de lucru sa explice enorma discrepanta dintre un mesaj ambiguu si understated al unui cantecel si masiva overreaction pe care a provocat-o. Dupa mine, asta arata ca ne scaldam in ape foarte tulburi, din care-ar putea iesi oricand o fantoma a trecutului", a scris Mircea Cartarescu. 
Piesa "Despre smerenie" a trupei Taxi pledeaza pentru modestia crestina. 33 de celebritati din Romania repeta, alaturi de solistul Dan Teodorescu, versul percutant "Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici". Cantecelul a iscat un val de controverse, elogii, reactii agresive si dezacorduri ale unor inalti prelati din Biserica Ortodoxa Romana.
Piesa a fost interpretata de publicul larg drept un manifest impotriva ridicarii edificiului opulent al Catedralei Mantuirii Neamului. Tinta melodiei nu a fost insa atat de transanta: Trupa Taxi declara ca a compus un cantecel menit sa militeze cu umor si candoare impotriva trufiei, ostentatiei si vanitatii detectabile in lumea pestrita de azi.
Totusi, piesa starneste vandalisme. Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a incarcat pe 8 aprilie un clip in care arde fara parere de rau o carte semnata de Mircea Cartarescu. Scriitorul face parte din pleiada de celebritati care apar in videoclipul piesei "Despre smerenie". In timp ce cartea arde, vandalul exclama: "Incet-incet va arde. Sper sa fie la fel de viral ca si capodoperele voastre cu care va laudati. Sunteti smeriti? Sunteti smeriti, nu? Poftim. Ok, cred ca ajunge. Sa fie bine!"
"Nu e frumos sa dai foc unei carti in nici o imprejurare, dar e mare tristete s-o faci in urma unui cantec din care n-ai inteles nimic", scrie Mircea Cartarescu in mesajul atasat clip-ului ce se regasea pe youtube, pe care l-a "impartasit" online pe pagina sa de Facebook, in care vandalul arde cu bricheta cartea "Frumoasele straine".
Luni dimineata, clipul a fost sters de pe contul utilizatorului.
Trupa Taxi a lansat joi seara un videoclip despre smerenie, impreuna cu "prieteni" faimosi, adica mai multe celebritati din Romania. Melodia pledeaza pentru modestia crestina, in care vedetele repeta pe rand "Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici".
"Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc era gata/ Iar eu... m-am dus la catedrala, de dimineata, sa-l caut pe Dumnezeu" – este inceputul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formatiei.
Autor al melodiilor si versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune ca a avut un vis; vis pe care il analizeaza in cadrul acestui videoclip impreuna cu Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Iantu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Stefan Banica, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Otil, Paula Chirila, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartos, Ada Milea, Calin Goia, Mircea Cartarescu, Horia Virlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Razvan Simion, Alexandru Andries, Emilia Popescu, Grigore Lese, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.
Trupa Taxi isi urmeaza drumul propriu, exprimandu-si starile, parerile, punctele de vedere cu sinceritate si simplitate, in stilul caracteristic. Umorul si ironia fina sunt marca formatiei. Piesa-manifest "Despre smerenie" emotioneaza si pune pe ganduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu indulceste tema extrem de serioasa a cantecelului: smerenia crestina.
"Si pan’ la urma l-am gasit intr-o biserica din lemn/ E una undeva pe-un deal (...) Si cred ca stiu de ce l-am gasit aici/ Eu cred ca Dumnezeu prefera lemnul/ Lemnul si spatiile mici", asa se termina visul lui Dan Teodorescu, pe care, apoi, in versuri, incearca sa-l desluseasca. De altfel, videoclipul piesei, impresionant prin personalitatile si vedetele care fredoneaza sau recita refrenul melodiei se incheie cu un citat din Biblie: "Pe preotii cei din voi ii rog (...): Pastoriti turma Lui Dumnezeu (...) nu pentru castig urat, ci din dragoste; (...) si voi, fiilor duhnovnicesti, supuneti-va preotilor; si toti, unii fata de altii, imbracati-va intru smerenie" (Petru, 5, 1-5).
Cel mai nou videoclip Taxi, "Despre smerenie", a fost lansat joi seara, 7 aprilie, pe contul de facebook al trupei la ora 19:00, iar clipul poate fi vizionat pe YouTube.
Mediafax.ro 

mircea cartarescu cartarescu a taxi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1239 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004817 (s)