News Flash:

Care sunt cauzele cancerului de ficat?

20 August 2018
858 Vizualizari | 0 Comentarii
ficat

Cancerul de ficat este cancerul care se formeaza in celulele ficatului. Acest tip de cancer apare mai des la persoanele trecute de varsta de 50 de ani, iar barbatii prezinta un risc de doua ori mai mare decat femeile de a dezvolta aceasta boala.

Cele mai des citate cauze de aparitie a cancerelor hepatice primare sunt:

Ciroza, boala cronica hepatica in care apare fibroza severa a ficatului: aproape 80% din pacientii diagnosticati cu carcinom hepatocelular au si ciroza. Cele mai importante cauze de aparitie a cirozei sunt reprezentate de consumul abuziv si cronic de alcool, infectia cu virusurile hepatice C si B.

Hepatita B. Poate fi contaminata din contactul cu sange, ace de seringa comune, contact sexual sau contaminarea la nastere. S-a descoperit ca, la persoanele care au si hepatita tip B si cancer de ficat, exista un material genetic asemanator. Se considera ca acest material genetic al virusului hepatitic B poate intrerupe materialul genetic normal al celulelor ficatului, astfel incat acestea devin canceroase.

Hepatita C. Aceasta infectie este mai greu de luat, comparativ cu hepatita B. Necesita contact direct cu sange sau produse cu sange contaminat. Unele studii afirma ca timpul necesar de a dezvolta cancer de ficat dupa contaminarea virusului hepatitic C este de 28 de ani, insa poate aparea dupa 10 ani daca o persoana a dezvoltat mai intai ciroza. In cazul persoanelor infectate cu acest tip de virus, factorii de risc pentru a face cancer de ficat includ ciroza, varsta inaintata, sexul masculin, alcoolul si co-infectia cu virusul hepatitic B.

Consumul de alcool. Ciroza cauzata de consumul cronic de alcool este cea mai frecventa cauza de cancer de ficat. Multe dintre aceste persoane sunt, de asemenea, infectate cu virusul hepatitic tip C.

Aflatoxina B1 este o chimicala cu cel mai mare potential de a determina aparitia cancerului de ficat. Este produsa de Aspergillus flavus, ce se intalneste in manacarea depozitata in medii calde si umede. Aceasta se gaseste in alune, orez, boabe de soia, porumb si faina.

Estrogenul. Hormonii feminini (estrogenul) sunt asociati cu aparitia adenomului hepatic, o tumora benigna ce poate deveni canceroasa.

Hemocromatoza. Cancerul de ficat poate aparea in 30% dintre cazurile cu hemocromatoza (o boala in care exista prea mult fier stocat in organism, inclusiv in ficat).

Diabetul si obezitatea. Acestea cauzeaza leziuni ireversibile la nivelul ficatului si determina acumularea de grasime la acest nivel.


alcool aflatoxina b1 estrogenul hemocromatoza
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006260 (s)