News Flash:

Care este diferenta intre maslinele verzi si cele negre

27 Iulie 2018
876 Vizualizari | 0 Comentarii
maslina

Nutritionistul Mihaela Bilic crede ca maslinele, indiferent de culoarea lor, au numeroase beneficii pentru organism. Iata insa care sunt diferentele!

,, Am trait multa vreme cu impresia ca exista cate o specie diferita de arbori pentru fiecare culoare de maslina. Ei bine, nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca maslinul e unul singur s culoarea verde, maronie sau neagra a maslinelor e determinata doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte maslinele verzi sunt necoapte iar cele negre extra-coapte", precizeaza medicul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook, potrivit gandul.info.

Nutritionistul recunoaste insa ca din punct de vedere nutritiv exista diferente intre ele. ,,Cu cat sunt mai negre/coapte, cu atat sunt mai bogate in grasimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabila o substanta numita oleuropeina. Pentru a putea fi mancate, maslinele verzi trebuie tratate: se tin timp de 8-72 ore intr-o solutie alcalina de hidroxid de sodiu care neutralizeaza oleuropeina. Apoi, indiferent daca sunt verzi sau negre, maslinele se pun in saramura (sarea are rol de conservant) sau in ulei pentru a putea fi pastrate timp indelungat’’, adauga Bilic. 

Daca maslina verde are gust amar, considerati ca e normal si bucurati-va, oleuropeina are proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene si anticanceroase. ,,In schimb, maslinele negre contin de 3-4 ori mai multi compusi fenolici (hidroxityrosol) deci au un efect antioxidant mult mai puternic decat cele verzi. Şi cand spun antioxidant inseamna ca neutralizeaza radicalii liberi, responsabili de boli si imbatranire. 

Ca un mic secret, consumati maslinele ca atare, indiferent de culoare, sunt mai bogate in antioxidanti si mai sarace in calorii fata de ulei. Şi tot maslinele au de 4-10 ori mai mult hidroxityrosol fata de ulei. In final, uleiul de masline este un fel de esenta de grasime extrasa din masline, o lingura de ulei echivaleaza cu 25 de masline, dar cu siguranta o trecem usor cu vederea, in timp ce mestecatul unui castronel de masline ne ia mai mult timp’’, subliniaza nutritionistul Mihaela Bilic.

Daca tot e vara, medicul crede ca e bine sa consumam fructul simbol al alimentatiei mediteraneene, maslina de orice culoare si in orice preparat: in salate, paste, pizza, paine, sosuri sau ca atare, rontaite pe post de aperitiv.


nutritionistul maslina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005080 (s)