News Flash:

Care este adevaratul risc de a lua virusul HIV in cazul unui contact sexual neprotejat

3 Ianuarie 2014
1408 Vizualizari | 0 Comentarii
Un studiu realizat la sfarsitul anului 2010 pe platfoma online de socializare Netlog a aratat ca aproape jumatate dintre tinerii romani fac sex neprotejat. Contactele sexuale neprotejate te expun multor boli cu transmitere sexuala, insa cea mai infricosatoare perspectiva este cu siguranta cea a imbolnavirii cu virusul HIV. Cat de mare este cu adevarat riscul de a lua HIV daca intretii relatii sexuale neprotejate cu o persoana infectata cu acest virus?

Potrivit celui mai mare studiu realizat vreodata pe tema riscului de transmitere a virusului HIV prin contact sexual neprotejat, ale carui rezultate au fost facute publice la inceputul anului 2012, virusul HIV este transmis, in medie, o data la 900 de contacte sexuale neprotejate pe care le are un cuplu.

Statistica este insa oarecum inselatoare, avertizeaza cercetatorii americani de la Universitatea Washington din Seattle, care au realizat studiul. Riscul de imbolnavire cu virusul HIV creste semnificativ daca persoana infectata are o concentratie mai mare  a virusului in sange. Persoanele recent imbolnavite, care au o concentratie mare a virusului in sange, il pot transmite chiar si dupa numai zece contacte sexuale neprotejate, subliniaza oamenii de stiinta, care atrag atentia ca folosirea prezervativului este cea mai buna metoda de protectie impotriva virusului HIV.

Studiul a mai aratat ca riscul ca barbatii sa infecteze femeile cu HIV este de doua ori mai mare decat cel ca femeile sa imbolnaveasca barbatii. Printre altele, riscul crescut a fost pus pe seama concentratiei mai mari a virusului din sangele barbatilor.

Tipuri de sex si riscuri de imbolnavire cu virusul HIV

Riscul de imbolnavire cu virusul HIV variaza si in functie de tipul de relatii sexuale practicate. Cel mai putin periculos pare sa fie sexul oral, in vreme ce sexul anal este cel mai periculos.

In cele ce urmeaza, vom ilustra pericolele de imbolnavire cu virusul HIV in functie de tipul de relatii sexuale practicate in cazul cuplurilor heterosexuale.

Pentru femei, riscul de imbolnavire cu virusul HIV in cazul relatiilor sexuale anale este de 18 ori mai mare decat in cazul relatiilor sexuale vaginale. De asemenea, atat in cazul sexului anal cat si in cazul sexului vaginal neprotejat, femeile au un risc mai mare de imbolnavire cu HIV decat barbatii. 

O meta-analiza publicata in 2010, pe baza a patru studii stiintifice, a aratat ca, pentru femei, riscul de imbolnavire cu HIV prin relatii sexuale anale neprotejate este de 1,4% (asta inseamna ca, in medie, s-a produs o infectare la 71 de expuneri). In ceea ce priveste riscul la care se expun barbatii care practica sexul anal neprotejat, cifrele sunt mai putin clare. Un studiu realizat in 1999 l-a estimat ca fiind de 0,06% (o infectare la 1.667 de expuneri), iar un alt studiu, din 2000, l-a calculat ca fiind de 0,62% in cazul barbatilor care n-au fost supusi practicii circumciziei (o infectare la 161 de expuneri).

In ceea ce priveste sexul vaginal, o meta-analiza a 10 studii publicata in 2009 arata ca, pentru femei, riscul de infectare cu HIV este de 0,08% (o infectare la 1.250 de expuneri). Pentru barbati, riscul de imbolnavire cu HIV prin sex vaginal neprotejat este estimat la 0,04% (o infectare la 2.500 de expuneri).

Nicio meta-analiza a studiilor legate de riscul de transmitere a virusului HIV prin contacte sexuale orale nu a fost realizata pana acum, pentru ca nu prea au existat studii de calitate de acest tip. Asta deoarece este dificil sa gasesti persoane ale caror singur risc de infectare cu virusul HIV este sexul oral. Cu toate astea, o recenzie a studiilor realizate pana acum a stabilit ca riscul de transmitere cu virusul HIV in cazul contactelor sexuale orale este “scazut, dar nu inexistent”.

Concluzii – ce trebuie sa retii

Este extrem de important de sublinat faptul ca procentele de mai sus sunt simple medii aritmetice. O persoana poate deveni infectata cu virusul HIV chiar si dupa un singur contact sexual neprotejat, avertizeaza cercetatorii. Un risc de 1% inseamna ca, in medie, pentru ca o infectare sa se produca, 100 de oameni trebuie sa fie expusi virusului HIV prin intermediul unor contacte sexuale neprotejate. Nu inseamna ca o persoana trebuie sa fie expusa unei infectii cu virusul HIV de 100 de ori pentru ca sa se imbolnaveasca.

Exista si alti factori care influenteaza rata de imbolnavire cu virusul HIV prin sex oral neprotejat: prezenta unor infectii transmise prin contact sexual (riscul de imbolnavire cu HIV creste de pana la opt ori), o concentratie mare a virusului in sange, daca femeia se afla la menstruatie, activitati care pot provoca inflamatii, masurile de igiena, etc.

Sursa: fabuloase.ro

virusul hiv sange riscul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1350 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005933 (s)