News Flash:

Cand va fi sarbatorita Ziua Banatului

2 Mai 2016
1025 Vizualizari | 0 Comentarii
timisoara
Liga Banateana anunta, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES, ca sustine propunerea legislativa a mai multor parlamentari de Timis privind declararea datei de 21 iulie ca Ziua Banatului, initiativa adoptata in urma cu doua zile de Senat. 
'Ne exprimam speranta ca proiectul de lege va intra cat mai curand pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care sa voteze in asa fel incat, incepand chiar din acest an, Ziua Banatului sa fie sarbatorita oficial, pe 21 iulie. Inca din anul 2012, Liga Banateana a propus ca data de 21 iulie sa devina Ziua Banatului', arata Liga Banateana. 
In ziua de 21 iulie 1718 a fost incheiat Tratatul de la Passarowitz (Serbia), prin care Banatul si alte teritorii stapanite de otomani au fost incorporate Casei de Habsburg. Din aceasta zi a aparut, sub titulatura de 'tara de Coroana', Banatul Timisoarei, Banatul timisean ori, simplu, Banat, aceasta fiind prima forma de organizare oficiala a teritoriului denumit azi Banatul Istoric, se mai mentioneaza in comunicatul Ligii Banatene, asociatie care reuneste mai multi intelectuali din regiune. 
Initiatorul propunerii legislative este deputatul de Timis Molnar Zsolt (UDMR). 
'Eu am fost initiatorul acestui demers si am incercat sa am alaturi si alti parlamentari din Banatul Istoric, mi s-au alaturat si parlamentari din Caras-Severin. Din pacate, din judetul Arad nu am putut sa-mi alatur niciun coleg. (...)', a declarat joi, pentru AGERPRES, Molnar Zsolt. 
Senatul a decis marti, 26 aprilie, cu 54 de voturi "pentru", patru "impotriva" si 10 abtineri, ca 21 iulie sa fie declarata Ziua Banatului, adoptand o propunere legislativa in acest sens. 
"Se declara ziua de 21 iulie - Ziua Banatului. Cu prilejul sarbatoririi zilei, autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice pot organiza manifestari cu caracter cultural-stiintific. Fondurile necesare organizarii evenimentelor prilejuite de sarbatorirea Zilei Banatului pot fi asigurate din bugetele locale sau, dupa caz, al autoritatilor publice centrale ori a institutiilor publice", prevede proiectul. 
"Provincie administrata timp de peste 160 de ani de Imperiu Otoman, Banatul a devenit parte a Imperiului Habsburgic in urma pacii de la Passarowitz la data de 21 iulie 1718. (...) Luand in considerare faptul ca Banatul a revenit in randul regiunilor europene la data aceea si faptul ca aspectul fizic si cultural de astazi al regiunii isi are originile in acea perioada, propunerea legislativa propune declararea zilei de 21 iulie, ziua incheierii pacii de la Passarowitz, Ziua Banatului", au mentionat initiatorii in expunerea de motive. 

Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, Camera Deputatilor este for decizional. AGERPRES

liga banateana timis ziua banatului camerei deputatilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004980 (s)