News Flash:

Buna Vestire: Ce NU trebuie sa faci de Blagovestenie

25 Martie 2017
1121 Vizualizari | 0 Comentarii
Buna Vestire Ce NU trebuie sa faci de Blagovestenie
Evenimentul este datat in raport cu Ioan BotezatorulIngerul Gavriil fusese mai intai trimis de Dumnezeu la Zaharia in Templul de la Ierusalim, pentru a-i vesti zamislirea lui Ioan Botezatorul (zamislire miraculoasa, deoarece Zaharia si Elisabeta erau in varsta si nu mai puteau da viata, insa ea s-a petrecut dupa legea firii): la putin timp dupa aceea Elisabeta ramane insarcinata, insa „cinci luni s-a tainuit pe sine" (Luca 1, 11-25), pentru ca ii era rusine de varsta sa. Si tocmai „in cea de-a sasea luna" a sarcinii Elisabetei Gavriil este trimis din nou de Dumnezeu, de data aceasta la Maria. Aceasta este marturia precisa a faptului ca Ioan Botezatorul este Inaintemergatorul lui Hristos: se va naste cu 6 luni inaintea Lui. Numarul 6 are o semnificatie simbolica: este numarul Omului si al caderii, al Omului care nu a voit sa treaca de la cea de-a sasea la cea de-a saptea zi, adica la unirea cu DumnezeuIoan Botezatorul vesteste pe Cel care va aduce omenirea de la ziua a sasea la ziua a saptea, pe Hristos. Dar aceasta a saptea zi va fi cea a mortii Sale, fiindca Omul a pacatuit, iar unirea cu Dumnezeu se va face in cea de-a opta zi, care este si „cea dintai", zi una si vesnica, ziua Invierii.


Traditii si obiceiuri


- Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"


- Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.


- De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.


- Este interzis sa dormi prea mult in aceasta zi deoarece in caz contrar vei fi somnoros de-a lungul intregului an.


- O alta superstitie spune ca nu este bine sa cauti pasarile de oua in aceasta zi sau sa le pui sub closca caci altfel puii vor iesi schimonositi, cu doua capete, sau se vor imbolnavi. Totodata, ouale ouate de Buna Vestire nu se pastreaza si nici nu se consuma.


- In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a face un foc in curte, in dreptul usii, si a se pune pe langa foc 3 strachini cu apa, sare si paine care mai tarziu sunt date de pomana. In alte parti, conform traditiei, se asaza pe pragul usii 3 farfurioare cu paine si sare spre a potoli foamea ingerilor. Acestia, in schimb, vor pazi si veghea locuinta respectiva.


- Oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In aceasta zi se fac si previziuni meteorologice. In popor exista credinta ca asa cum este vremea ziua de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Pasti. De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.


- In traditia populara, sarbatoarea Bunei vestiri intampina sosirea randunelelor si primul cantec al cucului. De aceea, ziua mai este numita Ziua Cucului.


- In Apuseni, se stropeste cu tuica la radacina pomilor si cu vin radacina vitei de vie, pentru rod bogat, si se afuma cu canepa si tamaie pomii fructiferi, pentru alungarea daunatorilor.


- De Buna Vestire se poate ara, dar nu se poate semana, ca sa nu manance pasarile boabele de sub brazda.

ioan botezatorul ingerul gavriil dumnezeu ioan botezatorul zaharia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005103 (s)