News Flash:

BREXIT: Romanii vor putea continua sa locuiasca, sa studieze si sa munceasca in Marea Britanie, in baza unui nou STATUT

13 Decembrie 2017
770 Vizualizari | 0 Comentarii
brexit

Cetatenii europeni cu resedinta legala in Marea Britanie vor beneficia, in continuare, de drepturile oferite de legislatia europeana, in baza obtinerii unui nou statut care le va garanta dreptul la sedere inainte de data retragerii, dupa o perioada de rezidenta de minim cinci ani, potrivit MAE.
„Referitor la drepturile cetatenilor, Marea Britanie si Uniunea Europeana au cazut de acord ca cetatenii europeni cu resedinta legala in Marea Britanie, precum si membri de familie ai acestora, vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislatia europeana, in baza obtinerii unui nou statut (settled status). Acest statut va garanta dreptul de sedere al cetatenilor europeni stabiliti in Marea Britanie inainte de data retragerii, dupa o perioada de rezidenta de minim cinci ani”, se arata in comunicatul MAE.

La reuniunea Consiliului Afaceri Generale Art. 50, care a avut loc marti, in contextul negocierilor generate de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana, pe agenda intalnirii au figurat stadiul negocierilor cu Marea Britanie si pregatirea reuniunii Consiliului European Art. 50 din 15 decembrie.

Pana la implinirea celor cinci ani, cetatenii europeni vor putea aplica pentru un statut temporar. Noul statut va fi singurul document care va atesta resedinta legala a cetatenilor europeni in Regat dupa data retragerii. In baza acestuia, cetatenii europeni vor putea continua sa locuiasca, sa studieze si sa munceasca in Marea Britanie.
Totodata, toate calificarile profesionale obtinute sau in curs de obtinere inainte de data retragerii vor fi recunoscute de catre cele doua parti. Orice cetatean european va avea drept de sedere pana la comunicarea unei decizii finale cu privire la statutul stabilit, iar criteriile pentru refuzul acordarii statutului stabilit vor fi mentionate explicit in acordul de retragere, si vor fi in conformitate cu legislatia europeana, precizeaza MAE.

Bruxellesul si Londra nu pot definitiva un acord comercial privind viitoarele relatii pana in momentul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, in martie 2019, afirma negociatorul-sef european, Michel Barnier.

"Nu exista nicio posibilitate" ca Marea Britanie si Uniunea Europeana sa definitiveze un acord comercial inainte de iesirea tarii din UE, in martie 2019, a declarat marti seara Michel Barnier, precizand ca, in momentul producerii Brexit, va exista doar o "declaratie politica" privind viitoarele relatii bilaterale.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006012 (s)