News Flash:

BREAKING NEWS: Modificarile la Codul de procedura penala, votate de Senat

13 Iunie 2018
1122 Vizualizari | 0 Comentarii
camera deputatilor

Proiectul de lege care aduce modificari la Codul de procedura penala a fost votat in plenul de miercuri al Senatului, Camera Deputatilor urmand sa dea votul in calitate de for decizional.
Initiativa legislativa a fost adoptata cu 74 de voturi pentru, 28 de voturi impotriva si nicio abtinere.

Proiectul de modificare a Codului de procedura penala vizeaza transpunerea directivei UE legata de prezumtia de nevinovatie, printre modificari regasindu-se si cea referitoare la distrugerea probelor unei inregistrari obtinute in mod ilegal.

Comisia pentru legile Justitiei a dat vot favorabil modificarilor Codului de procedura penala. Au fost 15 voturi "pentru" si 3 voturi "impotriva".
Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justitiei aduse Codului de procedura penala, se numara cel care prevede ca procurorii pot distruge probele unei inregistrari obtinute in mod ilegal.

"Probele obtiunute in mod nelegal nu pot fi folosite in procesul penal, fiind lovite de nulitate absoluta. (...) Nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrata determina excluderea probei si a mijloacelor de proba. Probele si mijloacele de proba excluse se pastreaza sigilate la sediul Parchetului in ce priveste cauzele aflate in faca de urmarire penala, respectiv al instantei, in ce priveste cauzele aflate in curs de judecata", prevede propunerea CSM, asumata de PSD si ALDE, adoptata in Comisie.

Un alt amendament se refera la faptul ca o persoana poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunt pe care l-a facut, doar daca acesta este facut intr-un termen de maximum sase luni de la data la care persoana a luat la cunostinta de savarsirea infractiunii.

Forul de specialitate a modificat Codul de procedura penala, adoptand o propunere potrivit careia o instanta de apel nu poate desfiinta decizia, in prima instanta, de achitare a unui inculpat si nu poate da o hotarare de condamnare in apel, fara readministrarea probelor sua fara probe noi.

O alta modificare, adoptata de forul de specialitate, vizeaza articolul 453 din Codul de procedura penala prevede ca revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta in cazul neredactarii sau nesemnarii hotararii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei.

Senatul este prima camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.


senatului camera deputatilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1326 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005862 (s)